Rik Strengers. Initiatiefnemer, projectleider en coach binnen SPOT
Rik Strengers. Initiatiefnemer, projectleider en coach binnen SPOT (Foto: aangeleverd)

Project SPOT biedt jongeren hulp na corona

Algemeen

HAARLEMMERMEER - De gevolgen van de coronapandemie zijn voor veel jongeren merkbaar. Om hen te helpen hun mentale gezondheid te bevorderen, start Maatvast het project SPOT, dat deels is geïnspireerd op het tv programma Dream School, en is opgezet door initiatiefnemer en coach Rik Strengers.

Er wordt steeds meer bekend over de invloed die corona heeft gehad op de mentale gezondheid van jongeren. Veel van hen hebben gevoelens van uitzichtloosheid, eenzaamheid en ervaren sociale angst. Jongeren die zich hierin herkennen kunnen zich online aanmelden.

In verbinding

SPOT is een traject waarin jongeren van 18 tot 23 jaar in drie maanden tijd worden geholpen om weer meer geluk te gaan ervaren in hun leven. Het project bestaat enerzijds uit een individueel coachtraject, en daarnaast uit twee weken waarin groepslessen en trainingen worden gegeven. Deze weken zijn geïnspireerd op het tv programma Dream School, en zijn bedoeld om de deelnemers te inspireren, activeren, en met elkaar en zichzelf in verbinding te brengen.

Hekel aan school

“Als kind had ik een hekel aan school en totaal geen idee wat ik wilde in het leven. Daarnaast was ik heel verlegen en kon ik moeilijk voor mezelf opkomen. Dit resulteerde in veel spijbelen en blowen.” Aldus Rik Strengers, die uit eigen ervaring weet hoe het is om niet je draai te kunnen vinden als jongere. “Het is mij via een omweg uiteindelijk gelukt een hbo-diploma te halen. Ik ben nu 36, gelukkig en sinds een half jaar eigen baas in mijn coachpraktijk. Dat maakt me trots en stelt me tegelijk in staat om anderen te helpen om gelukkiger te worden.”

Gezonder voelen

Binnen SPOT maken muziek, sport, mindfulness en groessessies onderdeel uit van het programma. Inspirerende docenten zullen lessen en trainingen geven op deze gebieden. “Het doel van SPOT is dat jongeren zich na afloop gelukkiger, gezonder en zelfverzekerder voelen”, zegt Rik. Daarnaast benadrukt hij: “Deelname is gratis. Je kunt er alleen maar beter van worden, en ik ben ervan overtuigd dat de deelnemers dat ook zullen worden.”

SPOT wordt mede mogelijk gemaakt door Maatvast, VSBfonds, Zorg en Zekerheid en Stichting Boschuysen. De sportlessen worden verzorgd door DJYM en een van de gesprekssessies wordt geleid door JEC (Jongeren ErvaringsCoaches).

Op www.maatvast.nl/spot staat alle informatie en het contactformulier waarmee jongeren zich kunnen aanmelden.