Riek Van Rossum-Brouwer op haar 100ste verjaardag.
Riek Van Rossum-Brouwer op haar 100ste verjaardag. (Foto's: Peter Vreeswijk)

Riek Van Rossum-Brouwer viert 100ste verjaardag in Eigen Haard

Algemeen

 Saskia Vreeswijk

Riek Van Rossum-Brouwer viert 100ste verjaardag in Eigen Haard

ZWANENBURG -  Loco-burgemeester Sedee, kwam op haar vrijde zaterdag gewapend met een grote bos bloemen, een bezoek aan Riek Van Rossum-Brouwer brengen. Deze nog krasse dame mocht samen met haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen haar 100ste verjaardag vieren in Zorgcentrum Eigen Haard, waar zij sinds vijf jaar woonachtig is.

Bij binnenkomst viel het Sedee op dat de kamer al gevuld was met diverse grote boeketten. Vol verbazing boog Sedee zich over de grote taart, waarop een grote foto van Riek was geprojecteerd met in haar mond een sigaret. Want zoals haar zoon Jos het verwoord: “Riek is erg verknocht aan haar sigaretten. Vanwege brandgevaar zijn dat tegenwoordig e-sigaretten. maar probeer haar niet van de sigaretten af te krijgen, werkelijk alles haalt zij uit de kast om te bewijzen dat roken niet slecht is.” Dat maak je niet vaak mee. Dus werd, met Sedee naast haar, de taart eigenhandig aangesneden door Riek. Onder het genot van een kopje koffie met taart was het goed uithouden voor een ieder.


De taart met de van Riek geprojecteerd met in haar mond een sigaret.

Hendrika ( Riek) Brouwer is geboren en getogen in Amsterdam in een gezin met zeven kinderen, wonend in de Staatsliedenbuurt. Ze trouwde met kerk- en buurtgenoot Henk van Rossum en gingen op de Houtmankade wonen. Uit het huwelijk werden vijf kinderen geboren. In de jaren 60 van de vorige eeuw verhuisde het gezin naar de net opgeleverde Westelijke Tuinsteden. Riek heeft nog tot haar 95e jaar zelfstandig gewoond en nu woont ze naar alle tevredenheid in Eigen Haard.