Illustre, een gezelschap van jonge musici met een passie voor oude muziek.
Illustre, een gezelschap van jonge musici met een passie voor oude muziek. (Foto: aangeleverd)

Illuster concert in de Sloterkerk

Algemeen

NIEUW-WEST -  Ensemble Illustre treedt vrijdag  10 maart op in de Sloterkerk. Illustre is een gezelschap van jonge musici met een passie voor oude muziek. Zij maken muziek uit de 16e, 17e en 18e eeuw. Tevens klinkt er een toelichting op de muziek vanuit musicologisch, theologisch en liturgisch perspectief.

Hoogtepunt in het repertoire is de Johannespassie van Burck. Joachim von Burck was de directe voorganger van Johann Sebastian Bach, wiens muziek in de tijd voor Pasen nog altijd overal te horen is. Naast Burck en Bach klinkt er muziek van onder meer Heinrich Schutz, Johann Hermann Schein en Vincenzo Bertolusi.

Huismusicus van de Sloterkerk

Tussen de muziekstukken door nemen drie kenners het woord, die toelichting zullen geven op de muziek en zo de luisterervaring verdiepen. Het eerste woord is aan David Schlaffke, de huismusicus van de Sloterkerk en Bachkenner. Vanuit musicologisch perspectief reflecteert hij op het repertoire en de componisten die zullen langskomen.

Johannespassie

Vervolgens is het woord aan Martijn van Leerdam, de predikant van de Sloterkerk, die ingaat op het Duitse Magnificat van Schutz. Tenslotte nemen Stijn Bruning en Esger Renkema het woord, die naar aanleiding van de Johannespassie zullen stilstaan bij de passiegeschiedenis.

Het optreden van Ensemble Illustre begint om 20.00 uur. De toegangsprijs is 20 euro. Voor mensen met een smalle beurs is er een kortingstarief beschikbaar. Tickets zijn te verkrijgen via www.ensembleillustre.nl.