Volle zaal tijdens het jubileumconcert.
Volle zaal tijdens het jubileumconcert. (Foto's: Peter Vreeswijk)

25ste zondagmiddagconcert in protestantse kerk druk bezocht

Algemeen

HALFWEG - Het 25ste zondagmiddagconcert in protestantse kerk dat zondag 5 maart is gehouden, was onbetwist het muzikale hoogtepunt in de bestaansgeschiedenis van deze concertserie. Tussen 14.30 en 15.00 uur stroomde de kerk langzaam vol. Na een welkomwoord van Hans Jütte, voorzitter van de commissie Zondagmiddagconcerten en tevens een van de vaste organisten van de protestantse kerk, kon er genoten worden van een zeer gevarieerd programma met een breed palet aan instrumenten en muziekstijlen.

Saskia Vreeswijk

Pianist Edzo Bos speelde achtereenvolgens twee sonates van Scarlatti, de sonate Pathetique van Beethoven en sloot af met een Duetto van Mendelssohn. Edzo won ooit als jong talent de eerste prijs op het Prinses Christina Concours en maakte vele tournees naar Hongarije, Turkije en de Arabische Emiraten, maar ook naar Engeland, Ierland en de Verenigde Staten.


De toegift werd door alle muzikanten samen gespeeld.

Vervolgens speelde Hans Jütte, een graag geziene organist van de kerk, met een geheel eigen en direct herkenbare stijl, de sterren van de hemel. Een ieder kon genieten van Bach, Simon Landsman en de Franse organist en componist Léon Boëllmann.

Trio C tot de Derde

Tenslotte was het de beurt aan dit trio bestaande uit Carel den Hartog( viool), Coos Lettink, accordeon, en Caspar Terra, klarinet. Zij speelden met name Klezmer oftewel Joodse feestmuziek. Maar ook muziekgenres als de balkan en gipsy werden ten gehore gebracht, zoals een prachtig stuk uit de Roma en Sinti cultuur genaamd “Zwarte Ogen”. Maar ook een compositie van Bartok passeerde de revue. Dit vrolijke en opzwepende repertoire sprak de toehoorders erg aan.

Toegift

Aan het eind van dit zondagmiddagconcert speelden alle muzikanten gezamenlijk een Concert voor twee toetsinstrumenten en een toetsinstrument in G-majeur van de Spaanse componist Josef Blanco. Een grootse afsluiting van een prachtig jubileumconcert.

Na afloop was er nog gelegenheid om een drankje te nemen in de ontmoetingsruimte van de kerk aan de Dr. Schaepmanstraat. Voorzitter Hans Jütte drong er bij een ieder op aan om de datum van het volgende concert, 23 april, vast in de agenda te noteren.