Er gaan in totaal zeshonderd heipalen in de grond voor de uitbreding van de AfvalWateringZuiveringInstallatie.
Er gaan in totaal zeshonderd heipalen in de grond voor de uitbreding van de AfvalWateringZuiveringInstallatie. (Foto´s Peter Vreeswijk)

Verouderde AfvalWateringZuiveringInstallatie gerenoveerd in Zwanenburg

Algemeen

ZWANENBURG - Met de slogan ‘Droge Voeten, Schoon Water’ startte medewerkers van het Hoogheemraadschap Rijnland en aannemer Mobilis hun presentatie inzake de uitbreiding en renovatie van de AfvalWateringZuiveringInstallatie( AWZI) aan de IJweg in Zwanenburg tijdens de vorige vergadering in februari van de Dorpsraad Zwanenburg- Halfweg.

Saskia Vreeswijk

Daarmee begon het verhaal: wij zorgen voor waterveiligheid, voldoende water, schoon en gezond water en waterketen en dat is: we zuiveren afvalwater van huishoudens en bedrijven. Daarna volgde een video waarin uiteen werd gezet hoe het afvalwaterzuivering precies werkt: van gemaal, grof rooster, zandvanger naar voorbezinktank en vervolgens biologische zuivering via beluchtingstank, nabezinktank en tenslotte naar gezuiverd water.

Renovatie en nieuwbouw

Waar draait het nu om bij de eigenlijke renovatie en nieuwbouw aan de IJweg: deze is noodzakelijk geworden omdat de huidige zuiveringen in Heemstede en Haarlem Schalkwijk verouderd zijn. Daarom worden daar twee transportgemalen gebouwd die het afvalwater voor zuivering naar Zwanenburg transporteren. Op die manier wordt meer water op een centrale plek gezuiverd in Zwanenburg. Wat moet daarvoor gebeuren in Zwanenburg: bouw van een nieuw ontvangstwerk waar met een rooster het grove afval wordt verwijderd, bouw van een nieuwe beluchtingstank en renovatie van drie beluchtingstanks, bouw van een nieuwe nabezinktank en renovatie van zes nabezinktanks en tenslotte de renovatie en aanleg van leidingen tussen de onderdelen van de zuivering. 

600 heipalen

Voor dit grote project moeten in totaal 600 heipalen de grond in. Na afronding van het project zal het totaal te zuiveren water stijgen van 5400 kub naar 8400 kub. Dat komt neer op 200 miljoen liter water per dag. De uitvoering van de werkzaamheden vindt plaats in 2023 en 2024. De oplevering is gepland in 2025.

Dag van de Bouw

Niet onvermeld moet blijven, dat het Hoogheemraadschap op zaterdag 17 juni De Dag van de Bouw organiseert. Dan kunnen inwoners van Zwanenburg en Halfweg een kijkje nemen bij de AWZI.


De oplevering is in 2025 gepland.

 Het bestuur van de dorpsraad heeft op 16 februari fysiek al een bezoek mogen brengen aan de waterzuiveringsinstallatie en daar een rondleiding gehad van de medewerkers die ook de presentatie voor hun rekening hebben genomen.

Indrukwekkend om te zien wat er allemaal voor nodig is om van afvalwater naar schoon water te komen.