Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Haarlemmermeer krijgen meer flexwoningen

Algemeen

HAARLEMMERMEER - Dit jaar start in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) de bouw van ongeveer 5.000 flexwoningen. Het Rijk heeft om de bouw van deze woningen te stimuleren een bijdrage toegekend van veertien miljoen euro. Flexwoningen zijn woningen die sneller gerealiseerd kunnen worden en voor een bepaalde tijd, meestal vijftien tot twintig jaar, op die plek blijven staan.  

Deze woningen zijn bedoeld om de tekorten aan sociale huurwoningen snel terug te dringen. Flexwoningen zijn van steeds hogere kwaliteit en zijn vaak herbruikbaar en makkelijk in en uit elkaar te halen. Het Rijk zet daarom met de regio Amsterdam- Schiphol in op flexwoningbouw als een van de oplossingen voor de woningnood.

Versneld gebouwd

Minister De Jonge van Volkshuisvesting benaderde de samenwerkende overheden in deze regio voor het sluiten van de overeenkomst. In het akkoord wordt gestuurd op concrete locaties voor de bouw van de woningen, die met capaciteit en financiƫle middelen van het ministerie versneld worden gebouwd.

Voor de gemeenten waar het Rijk deze afspraken maakt, is de samenwerking van groot belang. Hulp van de Rijksoverheid en regionale afstemming zijn nodig om de flexwoningen te realiseren. Zo zijn afspraken gemaakt over het herplaatsen van de woningen na afloop van de tijdelijke duur van de plaatsingen en wordt er in deze overeenkomst gezamenlijk gewerkt aan afspraken over sociaal beheer. 

Taskforce

Vanuit de samenwerkende overheden in de Metropoolregio Amsterdam wordt een Taskforce Flexwoningbouw opgericht, die gaat zorgen voor de versnelde bouw van de woningen in de MRA. Deze taskforce zit direct aan tafel bij het Rijk en de provincies. Daarnaast zorgt de taskforce voor inhoudelijke ondersteuning van de gemeenten en heeft de taskforce een regierol voor de herplaatsing van de woningen voor een tweede termijn binnen de regio.  

De partners in de overeenkomst zijn de Rijksoverheid, de provincie Noord-Holland, de provincie Flevoland en zeven gemeenten in de MRA. De meeste flexwoningen komen in Amsterdam, (1.000 tot misschien wel 2.000 woningen). Ook in Almere (ca. 425),), Zaanstad (ca. 750), Velsen (ca. 150), Lelystad (ca. 200) en Ouder-Amstel (ca. 540) worden flexwoningen gebouwd. Haarlemmermeer gaat er ongeveer 200 realiseren.