Voorleeskampioenen gingen de strijd met elkaar aan.
Voorleeskampioenen gingen de strijd met elkaar aan. (Foto: aangeleverd)

Gideon en Danisha verder in Voorleeswedstrijd

HAARLEMMERMEER - Voorleeskampioenen van tweeëntwintig basisscholen hebben om de titel ‘Voorleeskampioen van Haarlemmermeer’ in de voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd gestreden. Gideon van der Voorn van en Danisha Witteman zijn de grote winnaars. Zij hebben een plek bemachtigd in de kwartfinale op 15 maart.

De bibliotheek van het nieuwe C. organiseerde zoals altijd, de lokale voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd voor gemeente Haarlemmermeer. De dag had een extra feestelijk tintje door het dertigjarig jubileum van de voorleeswedstrijd. De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met bibliotheken.

De Baron

Tweeëntwintig voorleeskampioenen uit groep 7 en 8 van de basisscholen gingen de strijd met elkaar aan, waarna een deskundige jury twee winnaars bepaalde. Bij het voorlezen door Gideon, van IKC De Wikkeling in Nieuw-Vennep, zat het publiek volgens de jury steeds op het puntje van zijn stoel, en Danisha, van De LinQ ook in Nieuw-Vennep, wist met haar leesbeurt voor elkaar te krijgen dat iedereen in de jury nu ook het boek over de Baron, die van de Efteling, wilde lezen. Op woensdag 15 maart mogen de scholieren meedoen met de regionale kwartfinale waar een bekende schrijver in de jury plaatsneemt. Zij hopen dan een ronde verder te komen en mee te doen met de landelijke finale.

VIP room

De dag was een groot voorleesfeest waarbij alle deelnemers al schoolkampioen waren. Er was een vip-room voor de voorlezers. Alle deelnemers vertelden waarom ze hun boek hadden uitgezocht en mochten zij een fragment laten horen uit hun favoriete kinderboek.