Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Bewoners in de bijstand mogen 600 euro meer aan giften ontvangen

Algemeen

AMSTERDAM - Bijstandsgerechtigden mogen vanaf 1 maart maximaal 1.800 euro op jaarbasis aan giften ontvangen. Dat was voorheen 1.200 euro per jaar. Deze giften hebben geen invloed op de hoogte van de uitkering. Bijstandsgerechtigden hoeven ze ook niet te melden bij de gemeente.

Amsterdam was in 2018 een van de eerste Nederlandse gemeenten met een zogenoemde giftendrempel. De bestaanszekerheid van Amsterdammers staat op dit moment erg onder druk door de hoge inflatie en energiekosten. De giftendrempel is sinds 2018 niet verhoogd. Het college van B en W heeft daarom besloten om de giftendrempel te verhogen naar 1.800 euro.

Rust

“Medemenselijkheid in de vorm van een gift kan bijdragen aan net wat extra rust. Rust die nodig is om de maand door te komen en ervoor zorgt dat mensen aan hun toekomst kunnen werken”, aldus wethouder Rutger Groot Wassink.

Giften van in totaal meer dan 1.800 euro per kalenderjaar moeten wel gemeld worden. Ze worden dan beoordeeld. Hierbij wordt rekening gehouden met de individuele omstandigheden van de bijstandsgerechtigde, zoals de financiële situatie, medische belemmeringen of de aanwezigheid van kinderen.

Participatiewet

Recht op bijstand is vastgelegd in de Participatiewet. De gemeente Amsterdam voert de wet uit en kijkt waar ze, binnen de kaders van de wet, zoveel mogelijk kan bijdragen aan een sociaal bijstandsbeleid.