Weg met die tegels uit de tuin.
Weg met die tegels uit de tuin. (Foto's: aangeleverd)

Start tegelwippen en biodiversiteit-actie

Algemeen

HAARLEMMERMEER - Bewoners in Haarlemmermeer kunnen meedoen aan twee vergroeningsacties die leiden tot een klimaatbestendiger Haarlemmermeer.

Het gaat allereerst om het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen. Tijdens deze wedstrijd gaan deelnemers met elkaar de strijd aan wie het hoogste percentage vierkante meter aan tegels uit zijn of haar tuin verwijdert. De vijf winnaars ontvangen een cadeaubon tedr waarde van vijftig euro.

Daarnaast is er de actie ‘Meer biodiversiteit, help jij ook een handje?’.Dit initiatief stimuleert deelnemers om de openbare ruimte te vergroenen door een boomspiegel, het stukje grond rondom een boom, een geveltuin of buurttuin te adopteren.

NMCX

Het HaKa is onderdeel van het programma Haarlemmermeer Waterproof, en de campagne voor meer biodiversiteit maakt deel uit van het Platform Groen Haarlemmermeer. Beide acties zijn initiatieven van NMCX Centrum voor Duurzaamheid.


Hoe leuk is dat een boomspiegel met bloemen.

Op dinsdag 21 maart worden beide campagnes officieel geopend door de wethouders Charlotte van der Meij opent Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen en Marjolein Steffens opent ‘Meer Biodiversiteit, help jij ook een handje?’. Van der Meij wipt de eerste tegels uit de tuin bij een deelnemer van het kampioenschap Tegelwippen. Wethouder Steffens voegt een nieuwe plant toe aan de buurttuin, die bewoners in de wijk met elkaar hebben aangelegd.

Biodiversiteit herstellen

Een tuin met veel groen en weinig tegels helpt om wateroverlast te voorkomen, is koeler tijdens een hete zomer en helpt om de biodiversiteit te herstellen. Én is natuurlijk veel mooier! De gewipte tegels worden gratis bij de deelnemers thuis opgehaald met een elektrische vrachtauto van Dura Vermeer. De hoofdprijs is een Gamma cadeaubon van vijftig euro voor de best presterende vijf deelnemers. Daarnaast ontvangen de eerste vijftig deelnemers met een huurwoning van Ymere een tuincadeaubon van dertig euro. Het Hoogheemraadschap Rijnland stelt ook dit jaar regentonnen beschikbaar voor de deelnemers die zich als eerste inschrijven. Tijdens de opening op 21 maart wordt bekend gemaakt hoeveel tonnen dit zijn.

Straat vergroenen

De actie ‘Meer biodiversiteit, help jij ook een handje?’ zet bewoners aan om hun straat te vergroenen door het adopteren van een boomspiegel of het aanleggen van een buurt- of geveltuintje. Deelnemers die zich aanmelden ontvangen uitgebreide uitleg, inspiratie en tips, en praktische ondersteuning bij de uitvoering. Door de omgeving te vergroenen wordt de buurt mooier, klimaatbestendiger, en de lucht gezonder. 

Hoe leuk is dat een boomspiegel met bloemen.