Voedselpark Amsterdam is niet zomaar een plan, maar een breed gedragen burgerinitiatief.
Voedselpark Amsterdam is niet zomaar een plan, maar een breed gedragen burgerinitiatief. (Foto: Anita Edridge)

Voedselpark Amsterdam: ‘De Lutkemeer is er voor iedereen’

Nieuws

NIEUW-WEST - Voedselpark Amsterdam is een park waar je als burger doorheen kunt wandelen, een prettige plek is voor kinderen met een natuurspeeltuin en een waterspeelplek, waar het oude landschap met de slootjes wordt hersteld en waar iedereen kan meehelpen met stadslandbouw en er zelf van kan eten. Het is de droom van de steeds grotere groeiende groep mensen achter Voedselpark Amsterdam. Natasha Hulst is de bedenker van het idee dat door stedenbouwkundige Danny Edwards in een plan is vormgegeven: Bodemplan Lutkemeer. Voedselpark Amsterdam moet worden gezien als hèt alternatief voor de plannen van de gemeente Amsterdam, namelijk: bebouwing van distributiecentra in de Lutkemeerpolder. Het initiatief is genomineerd voor Amsterdammer van het Jaar 2022.

Genomineerd voor Amsterdammer van het Jaar

Voedselpark Amsterdam is niet zomaar een plan, maar een breed gedragen burgerinitiatief. De oproep om de Lutkemeer opnieuw te bestemmen tot landbouwgrond, werd onlangs in korte tijd door ruim 8.000 mensen getekend. Met crowdfunding is al een half miljoen euro opgehaald en verschillende organisaties op het gebied van duurzaamheid, landbouw en community building, zoals Stichting Grond van Bestaan, Voedsel Anders, Food Council MRA, Slow Food NL en Behoud Lutkemeer steunen het plan. Coöperatie Land van Ons heeft zelfs vijf tot 7 miljoen toegezegd. Nu de gemeente Amsterdam nog.

Agro-ecologisch

De zestig hectare van de Lutkemeer wordt volgens het plan een agro-ecologisch landschapspark met gezonde voedselproductie, dicht bij de stad, waar ruimte is voor ondernemingen die ‘met de bodem meewerken’ volgens Danny. “Wij willen ook wel een bedrijventerrein, maar dan eentje dat bij de grond past.” Daarnaast is het de bedoeling dat er dichtbij boerderij De Boterbloem een voedselbos wordt ingericht waar iedereen op het land kan meehelpen. Met de handjes in de grond om biologische groente te kweken.” En daar is volgens hem grote behoefte aan. “Er zijn lange wachtlijsten voor nutstuinen in Amsterdam. Mensen kunnen hier helpen op het land, leren iets en kunnen hun oogst zelf eten.”

De donkere wolken die boven het paradijs hangen worden niet genegeerd, maar het collectief achter het Voedselpark gaat onverdroten voort met het uitvoeren van hun ideeën voor de Lutkemeer. Zo worden er al verschillende activiteiten georganiseerd, zoals een oogstfeest waar aardappelen voor een euro de kilo te koop zijn. Er is al een stadsgroenteboer met Amsterdamse gezinnen die een abonnement heeft afgesloten zodat ze dertig weken per jaar verse groente op hun bord krijgen. Boerderij De Boterbloem levert al groente aan restaurant Rijks in het Rijksmuseum.

Tuinen van West

Ook in de buurt is er genoeg potentie om de Lutkemeer te behouden. “De Tuinen van West wil naar een groter plot. Bedrijven kunnen elkaar ook helpen met investeren met gereedschap, en zo meer. Daarvoor wordt een coöperatie opgericht, waar ook mensen uit de buurt in zitten”, somt Danny op. Het Bodemplan Lutkemeer is een doordacht plan en financieel haalbaar. “De grond is met het huidige bedrijfsbestemming veertig miljoen waard. Als je die bestemming eraf haalt, wordt de waarde veel minder met als voordeel dat je de Lutkemeer kunt behouden. De grond kunnen we niet kopen, maar wel pachten. Dat is gemakkelijker maar op de op de lange termijn natuurlijk kwetsbaar. Ons plan is doorberekend en is haalbaar. We kunnen de grond pachten en investeren in het gebied. Maar als we de grond voor de gemeenschap willen houden is het beter om er een stichting van te maken zodat het niet meer verhandelbaar is, want de Lutkemeerpolder is voor iedereen”, besluit Danny.

Stemmen voor Amsterdammer van het Jaar kan tot 15 juni via: www.amsterdammervanhetjaar.nl. Zaterdag 17 juni maakt burgemeester Femke Halsema bekend wie de winnaar is in Theater DeLaMar.