Straten vernoemd naar bijzondere mensen

BADHOEVEDORP - Joes Kloppenburg, dokter Sabel, Hendrika Eijken-Van 't Hof, dokter Henriette Boas en Arie de Waardhof. Het zijn mensen die een bijzondere betekenis hebben voor het dorp. De straatnamen in de wijk Quatrebras zijn naar hen vernoemd.

Badhoevedorpers mochten meedenken over de nieuwe straatnamen in de wijk Quatrebras. Ook krijgen twee straten namen van planten. Dat zijn de Rosellestraat en Cameliastraat. Hier is voor gekozen omdat deze namen passen bij de omliggende straten. 

Het is een hele diverse groep mensen die vernoemd is. Sommige hadden bekendheid tot ver buiten de grenzen van Haarlemmermeer, zoals dr. Henriëtte Boas. Zij was in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw een bekende en markante docente aan het Haarlemmermeer Lyceum Badhoevedorp en een bekende publiciste en schrijfster. Ook Joes Kloppenburg kennen veel mensen, ook buiten Badhoevedorp. Hij was in 1996 slachtoffer van zinloos geweld. Toen hij in Amsterdam een groepje dronken mannen een jongen in elkaar zag trappen, greep hij in. "Kappen nou", riep Kloppenburg. Maar vervolgens keerden ze zich tegen hem en werd hij zelf in elkaar geslagen. Enkele uren later overleed hij op 26-jarige leeftijd.

Weer een heel ander verhaal is dat van Hendrika Eijken -van ’t Hof, een vrouw die 48 jaar als verloskundige in Badhoevedorp werkte en ruim 9000 bevallingen heeft begeleid; zelfs in de oorlogsjaren met gevaar voor eigen leven. Ook dokter Sabel, die huisarts was tussen 1934 en 1980, is van grote lokale betekenis geweest, met name in de oorlogsjaren.  

Arie de Waard, staat vooral bekend als meester De Waard. In 1920 is hij onderwijzer geworden op School 10 aan de Meidoornweg. In 1923 werd hij hoofd van de school. In 1921 richtte De Waard de gymvereniging Kracht en Vlugheid op.