Bloemen van Yassmine (rechts) voor Elly Koomoes.
Bloemen van Yassmine (rechts) voor Elly Koomoes. (Foto: Steven Cassidy)

Amsterdamspeld voor Elly Koolmoes

Nieuws

TUINDORP OOSTZAAN - Voor Elly Koolmoes kreeg Bevrijdingsdag een extra feestelijk tintje. Uit handen van stadsdeelbestuurder Yassmine El Ksaihi ontving ze de Amsterdamspeld als blijk van waardering voor haar jarenlange vrijwillige inzet om voor de inwoners allerlei activiteiten te organiseren. Yassmine heeft als kind ooit aan deze activiteiten deelgenomen. Naast Yassmine spraken Wilma van Ankeren (voorzitter Stichting Tuindorp Oostzaan Leeft), Annemarie Boers en Nol Rietbergen (beiden van Stichting Het Middelpunt) Elly toe.

Het is ooit begonnen met danslessen aan de jongeren in speeltuinvereniging Tuindorp Oostzaan. Daarna volgden activiteiten in de Sacramentenkerk en de oprichting van de de vereniging Hop Sing. Deze groeide uit tot een begrip bij de bewoners. Ze konden er een zaal huren voor een kinderverjaardag, en Koolmoes organiseerde er tal van activiteiten voor de jongeren en ouderen van Tuindorp: van stijldansen tot darten.

Na de verkoop van de kerk organiseerde Elly Koolmoes enkele jaren activiteiten op de woensdagmiddag vanuit de kantine van sportvereniging TOB. Daarna keerde zij terug bij de speeltuinvereniging en werd ze de drijvende kracht bij Stichting Het Middelpunt.

De speld was aangevraagd door Piet de Roo van de Stichting Tuindorp Oostzaan Leeft en dat is direct gehonoreerd. Wilma van Ankeren benadrukte in haar toespraak de eer zeer op zijn plaats is. “Je verdient dubbel en dwars je liefde voor de medemens die jij de Tuindorpers hebt gegeven en laten voelen. Dit doe je inmiddels al zeker vijfendertig jaar. Dat doen er weinig je na.”

Van Ankeren noemde ook het werk van Elly in de zorg voor ouderen en haar gezin. “En natuurlijk heb jij dan ook nog de energie om nog even tussendoor oppas-oma en -opa in te plannen voor wel drie schitterende kleinkinderen. Door jou en jouw familie, waar jij de steun van krijgt die daarvoor nodig is, krijgen de mensen aandacht, plezier en energie. Hier doe ik echt mijn petje voor af. Je uiting voor de liefde aan de mensen die begon als vrijwilliger in het Bestuur van de Speeltuin. Je zag de noodzaak om meer te organiseren en startte de Stichting Hop Sing, ook een naam uit liefde gekozen. We hebben het hier over de Chinese kok Hop Sing uit Bonanza. Dat rare mannetje betekent meer voor jou dan de mensen om ons heen beseffen. In de speeltuin en Hop Sing heb jij zoveel mensen blij gemaakt: dansen, bingo, kindermiddagen, Sinterklaas toen nog zonder discussie over zwarte Piet/gekleurde Piet, salsa, ouderenmiddag - te veel om op te noemen. Dit samen met je vriendin Annemarie. Je kent de klappen van de zweep inmiddels door en door als het gaat om het runnen van een stichting. Het heeft ook veel mensen geraakt toen het licht bij Hops Sing uit ging. Maar ons (Tuindorp-)geluk is dat je de draad weer oppakt bij de Stichting Het Middelpunt, nu samen met Nol en natuurlijk ook je vriendin Annemarie en haar man Aad. Met een grandioze vulling met voor ieder wat wils. Lieve Ellie, ik weet dat je het weet maar het moet gezegd worden: er zijn zoveel mensen die oprecht van je houden. Deze dag is jouw dag.”

Nol Rietbergen kent Elly al ver voordat ze met Hop Sing is gestart. “Jij hebt mij als danslerares leren dansen, en ik heb jouw zoon Dennis leren kennen bij het voetbal TOB waar hij samen speelde met mijn jongens en ik als leider aanwezig was. Op het moment dat Hop Sing ophield te bestaan heb ik de stoute schoenen aangetrokken en jou gevraagd om de speeltuin, die op dat moment op het punt van omvallen stond, te helpen en opnieuw op te bouwen. Na samen met het stadsdeel om de tafel te hebben gezeten ben je overstag gegaan. Elly, hier heb ik tot op de dag van vandaag geen spijt van, ik vind het nog altijd heerlijk om met je te werken. Ik zal ook nooit vergeten dat we samen midden in de nacht een schaatsbaan op het plein hebben gemaakt. En dat we alletwee op die baan onderuit zijn gegaan, midden in de nacht. Ondanks de pijn van de val hebben we er alle twee hartelijk om moeten lachen. Door ons bestuursteam en de vrijwilligers is de speeltuin een welvarende club geworden. Wat je ook mag krijgen als erkenning voor je inzet, lieve Elly, je hebt het dik en dik verdiend. Ik hoop dan ook dat ik nog vele jaren met je mag samenwerken.”