Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Expositie Vluchtelingen in de Tuinkamer

Algemeen

HAARLEMMERMEER  - Galerie de Tuinkamer opent een actuele expositie waarin drie kunstenaars ieder op hun manier invulling geven aan het thema “vluchtelingen”. In de foto’s van Welmoed Reitsma staat de kwetsbaarheid van de mens centraal en is oorlog en geweld nooit veraf, evenals de angst of pijn die hiermee gepaard gaat. Mark van Praagh is mede door zijn werk als vrijwilliger op Lesbos geraakt door de vluchtelingen problematiek. Marjo van der Leeuw-Lauwereys is textielkunstenares met oog voor wereldproblematiek en de emotie die zo’n gebeurtenis in haar oproept.

Leidend in het leven en werk van Welmoed Reitsma is het zoeken naar een verbinding tussen binnen- en buitenwereld. Welmoed zoekt die verbinding in het betekenis geven aan mens-zijn in afstemming met andere levende wezens, en met de natuur. Haar inspiratie komt voort uit geraakt worden door de kwetsbaarheid maar ook door de kracht van mensen die hoop houden of hervinden in lastige omstandigheden. Wat haar triggerde om  een maatschappelijk thema te verbeelden was de  vluchtelingencrisis, meer dan vier miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en geweld in Syrië. Hieruit is de serie Dwars door Europa ontstaan. Door middel van fotocomposities in een speciale omlijsting geeft zij hier vorm aan.

Schilder

Mark van Praagh is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam als schilder en graficus. Hij is veelzijdig en beheerst verschillende technieken: olieverf, aquarel, grafische technieken en werkt ook ruimtelijk met strand- en drijfhout. Thema’s die vaak terug komen zijn torens, ladders, bomen, abstracte ritmes, grassen, bladeren en vrije kalligrafische tekens en symbolen. Mark is geraakt door de vluchtelingen problematiek en maakte een serie monumenten voor verdronken vluchtelingen van drijfhout wat hij verzamelt op de Griekse eilanden.

Artquilts

Marjo van der Leeuw-Lauwereys brengt gebeurtenissen en problemen die zich afspelen in de wereld in beeld met artquilts. De emotie “een gevoel van diepe droefheid ontstaan door de onvolmaaktheid van de wereld” , wil zij delen met anderen. Wie haar werk bekijkt, herkent vaak een kruis. Dat is een oeroud symbool voor de mens. Het is voor Marjo een symbool voor ontmoeting en hoop maar ook voor een feniks, die niet ten ondergaat in het vuur, maar uit de as herrijst. Marjo haalt haar inspiratie uit haar omgeving, de natuur, de media en uit haar vroegere baan als maatschappelijk werkster. 

De expositie wordt geopend op vrijdag 20 januari om 16.00 uur door Minara Casanova, medewerkster bij de Stichting Vluchtelingenwerk. De expositie loopt tot en met zaterdag 4 maart. Galerie de Tuinkamer is geopend op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur of op afspraak.Toegang gratis.

Galerie de Tuinkamer, Wilsonstraat 61, 2131 PM Hoofddorp. Voor meer informatie: www.galeriedetuinkamer.nl.