De gedecoreerden uit de gemeente Stede Broec kregen hun lintje uitgereikt door burgermeester Wortelboer.
De gedecoreerden uit de gemeente Stede Broec kregen hun lintje uitgereikt door burgermeester Wortelboer. (Foto: Harrie Kusters)

Koninklijke onderscheidingen gemeente Stede Broec

Nieuws

STEDE BROEC - Burgermeester Ronald Wortelboer mocht, namens de gemeente Stede Broec, zes inwoners verblijden met een koninklijke onderscheiding. Alette Fit-Stap, Trees van Dam-Hof, Lida Schoenmaker-Groot, Jos Fit, Gerard Sijm én Jan Ettes namen woensdag 26 april hun lintjes in ontvangst.

Alette Fit-Stap (14-03-1960) is al heel lang vrijwillig actief. Begonnen in 1984 als penningmeester bij de zaalvoetbalvereniging. Daarna is ze bijna twintig jaar lang penningmeester geweest van tennisvereniging ‘Het Grootslag’. Naast het penningmeesterschap voor de tennisvereniging deed ze nog vele andere hand- en spandiensten en was ze actief bij diverse toernooien. Maar waar iedereen Alette van kent, is dat zij hét gezicht van het Oranjecomité Grootebroek-Bovenkarspel is. Op Koningsdag wordt alles uit de kast getrokken om voor alle leeftijden iets te organiseren. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat zijn er activiteiten. Dat alles zou niet mogelijk zijn zonder vrijwilligers als Alette Fit-Stap. Alette wil het al een aantal jaren rustiger aan doen, maar kan er maar geen afscheid van nemen. Daarnaast organiseert zij alles voor de vrijmarkt die op Koningsdag wordt gehouden in Bovenkarspel. In de weken voorafgaand aan Koningsdag besteedt zij vele uren aan alle organisatie. Zij is ervoor verantwoordelijk dat bewoners van de gemeente Stede Broec hét volksfeest in Grootebroek groots kunnen vieren.

Trees Van Dam-Hof 

Mevrouw Trees van Dam-Hof (04-01-1959) is één van de drijvende krachten achter de Martinus-parochie Bovenkarspel, en dat al bijna dertig jaar. Zij zet zich in op vele gebieden binnen de parochie en men kan altijd een beroep op haar doen. Daarnaast zet zij zich al jarenlang in voor de Hartstichting. In een tijd waar het steeds lastiger wordt collectanten te vinden, stuurt zij al ruim vijfentwintig jaar de collecte in Bovenkarspel aan. Zij zoekt collectanten, stuurt de wijkhoofden aan en doet de administratie. Dankzij vrijwilligers als mevrouw Van Dam-Hof wordt hierbij ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de strijd tegen hart en vaatziekten. Daarnaast is zij mantelzorger en verzorgt vrijwillig de administratie voor het bedrijf van haar zoon.

Lida Schoenmaker-Groot

Mevrouw Schoenmaker-Groot (07-06-1944) is een vrijwilliger in hart en nieren. Zij is op vele gebieden actief. Bij de parochie, De Zonnebloem, het KVG en de KBO doet zij zowel vrijwilligerstaken als bestuursfuncties. Mevrouw Schoenmaker-Groot is een ‘mensenmens’ en heeft veel voor haar medemens over. Organiseren zit bij haar in het bloed. Het is haar met de paplepel ingegeven, vader en moeder waren ook actief. Ze is geliefd bij de mensen, kent veel mensen, is geïnteresseerd en neemt graag de tijd om iets voor anderen te doen. Ze heeft heel veel inzet getoond en doet dat nog voor allerlei verenigingen en de gemeenschap van Stede Broec.

Jos Fit

De heer Jos Fit (06-01-1947) is een dorpsmens in hart en nieren. Hij heeft zich met hart en ziel ingezet voor het dorpshuis in Grootebroek. Toen het dorpshuis was gerealiseerd is hij vrijwilliger gebleven en een onmisbare schakel gebleken. Of het nu gaat om een bestuursfunctie of om de handen uit de mouwen steken, Jos Fit doet alles. Zo ook voor de toneelvereniging Euripides waarvan hij zowel voorzitter als aanpakker was. Verder is hij zeer actief in het ‘groen’. Zowel voor de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde als voor de moestuinvereniging Kweeklust. Kortom, de heer Fit is een veelzijdige vrijwilliger waar de gemeenschap dankbaar gebruik van maakt.

Gerard Sijm

Gerard Sijm (05-04-1943) is een maatschappelijk betrokken man. Hij heeft in de loop van de jaren plaatsgenomen in allerlei organisaties en is nog steeds actief. Zo is hij al zo’n dertig jaar lid van het kerkkoor van de parochie in Lutjebroek. Hij is secretaris geweest van het kerkkoor van de parochie. Hij is initiatiefnemer voor Open Monumentendag in Stede Broec en nog steeds actief met de organisatie. Gerard is op dit moment ook secretaris/penningmeester van de cliëntenraad van Rigtershof. Gerard levert elk jaar artikelen aan voor het jaarboek van Oud Stede Broec. Hij is drager voor de uitvaartvereniging, is in het verleden actief geweest voor De Zonnebloem, lid van de Stichting tot Behoud van het postkantoor, actief bij totstandkoming van dorpshuis De Stek, lid van KBO Stede Broec en lid van de Seniorenraad. De lijst is te lang om op te noemen.

Jan Ettes

Rond veertienjarige leeftijd startte Jan Ettes (08-03-1951) met zijn activiteiten: oprichting tienerclub in Nibbixwoud en organisatie van avonden en middagen met regionale bandjes in café Entius. Vanaf 1970 actief in jeugd- en jongerenwerk in Stede Broec ter vervanging van Trefcentrum S. Tussen ’75 en ’80 bestierde hij een eigen kroeg: Café De Pub in Broekerhaven. Behalve deze taken is Jan ook de drijvende kracht geweest voor de aanleg van een kunststof-atletiekbaan die in 1995 is aangelegd. In 2018 was Jan medeoprichter van het Westfries Atletiek Gala, een nationale topwedstrijd. 

De Stichting tot behoud van het cultureel erfgoed in Stede Broec werd in 2004 door Jan Ettes opgericht om te kunnen strijden tegen de sloop van het gebouw van het voormalige Postkantoor. In 2007 paste de Historische Vereniging Oud Stede Broec zijn statuten aan zodat zij deze taak kon overnemen. In 2005 heeft Jan Ettes samen met anderen de lokale politieke partij ‘Open en Duidelijk Stede Broec’ (ODS) opgericht om de vastgelopen bestuurlijke tradities in Stede Broec aan te pakken. Cultuur en erfgoed werd een belangrijk item, naast het sociale maatschappelijke domein. De partij werd een groot succes. ODS kwam met vier zetels als tweede grootste partij in 2004 in de coalitie en leverde een wethouder. Tot slot is Jan bijna veertig jaar docent Nederlands geweest, waarvan 27 jaar aan de RSG Enkhuizen. Na zijn pensionering is hij nog tot eind 2021 ingevallen op diverse scholen.