AED is lang niet altijd bereikbaar

Op ongeveer tweederde van de sportverenigingen is een AED beschikbaar. Dat is een apparaat dat het hartritme kan herstellen bij een hartstilstand. Maar deze AED’s zijn lang niet altijd bereikbaar als de vereniging dicht is. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld. Het hart kan hierdoor niet meer samentrekken en bloed rondpompen. Een AED kan een schok geven om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. 

Daarmee kunnen levens gered worden. Maar toch is de AED lang niet altijd bereikbaar.
Bij sportverenigingen is de AED meestal binnen in de sportaccommodatie te vinden. Denk hierbij aan de sporthal of de kantine. Als de sportaccommodatie dicht is, is deze AED niet beschikbaar.

Verenigingen zonder AED geven vaak de kosten voor de aanschaf van een AED als reden op. Ook zien niet alle sportverenigingen de noodzaak van een AED in. Bijvoorbeeld omdat hun leden vooral jonge en fitte sporters zijn of omdat ze nog nooit een AED nodig hebben gehad.

Maar bij één op de tien sportverenigingen is de AED ooit gebruikt. Bij de 436 ondervraagde verenigingen is in totaal 61 keer een AED ingezet om iemand te reanimeren. In meer dan de helft van de gevallen ging het om een sporter of coach. In het voorjaar van 2022 zijn door 436 verenigingsbestuurders een enquête gehouden.