Honderden zagen Neptunus zondagmiddag in de finale van The Cup van Roef winnen. (Foto's: UWM/gsv)
Honderden zagen Neptunus zondagmiddag in de finale van The Cup van Roef winnen. (Foto's: UWM/gsv)

Afgeladen tribunes bij The Indoor-Cup

"We hebben vele duizenden toeschouwers over de vloer gehad", meldt Hans Vleugels zondag net voor de start van de The Cup-finale tussen Roef en Neptunus. "Het tekent de succesformule van het toernooi". Bomvolle tribunes zagen de Rotterdamse formatie, door 1-0 winst op de oud-landskampioen, opnieuw het toernooi winnen.

Schiedam is al ruim twintig jaar het trefpunt voor Nederlandse topploegen en promimente buitenlandse teams. En ontmoetingsplaats voor de aanhang. “Het idee is overgewaaid vanuit Amerika en een kwart eeuw geleden in het Franse Lille neergestreken. Daarna is het snel naar hier verhuisd”, weet Vleugels, die niet alleen als bestuurder bij de organisatie betrokken is, maar ook voor de streaming van rechtstreekse wedstrijdbeelden op YouTube zorgt.

Tweeënhalve dag waren de tribunes afgeladen. “En dat voor een kleine sport. Daardoor zijn juist vriendschappen groot. Menigeen kent menigeen. Zo’n indoor is dan een mooi moment om elkaar halverwege de winterstop weer te treffen.” Voor de deelnemende teams en hun coaches is het, net de start van de competitie, een meetmoment. “Coaches willen weten waar ze met hun groep staan en uit de resultaten aflezen of ze goed bezig zijn.”

Overigens is het Nederlandse softbal leidinggevend in Europa. “We zijn Europees kampioen. Oranje heeft niet voor niets bij het NOC*NSF de A-status verworven. Canada en Japan zijn mondiaal toonaangevend. Daar kunnen we niet aan tippen. Maar Nederland hoort in de wereldranking wel bij de beste 10”.

Over een volgende editie hoeft niemand zich zorgen te maken. "Die gaat er komen. We hebben steun van Fonds Schiedam/Vlaardingen en met Optisport een sporthalbeheerder, die, en dat proef je, sport ademt en meedenkt. Bovenal: The Cup is een topevenement.”