Burgemeester Cor Lamers feliciteert bruidspaar van Wieringen-van Anen met hun 65-jarig huwelijk.
Burgemeester Cor Lamers feliciteert bruidspaar van Wieringen-van Anen met hun 65-jarig huwelijk. (Foto: Marius Schinkel)

Wim en Joan van Wieringen zijn briljant

Algemeen

Wim van Wieringen en Joan van Anen trouwen op 22 januari 1958 in Vlaardingen. Precies 65 jaar later feliciteert burgemeester Cor Lamers het echtpaar in Schiedam met hun 65-jarig huwelijk. ‘Bijzonder dat de burgemeester ons persoonlijk kwam feliciteren. We hebben heel gezellig ‘ouwe jongens krentenbrood’ met elkaar zitten praten.’

Door Kathy Huitema

Wim en Joan ontmoeten elkaar bij dansschool Korpershoek in Vlaardingen. Ze vallen niet direct voor elkaar. Joan vindt Wim een ‘stuiterbal’. Trouwens, er danst nog een Wim, en die vindt ze leuk. Als er een feestavond is van Unilever, waar Joan werkt, mogen ze een introducee mee nemen.

Joan spreekt met vriendin Annie af dat ze Wim uitnodigen. Tot Joans teleurstelling is het de verkeerde Wim: “Ik dacht dat die leuke Wim zou komen, niet deze dondersteen!” Toch wordt het een leuke avond en naarmate het later wordt ontdekt Joan: “Hij kan ook normaal doen!’ Het blijft niet bij een feestavond.

Ze spreken steeds vaker af. Als Wim voor de eerste keer bij Joan thuiskomt voelt de warmte van haar familie als een warme deken. Ze krijgen verkering, verloven en trouwen. “Onze trouwdag was een feest. Het had gesneeuwd. De trouwauto die Wim kwam ophalen zat vast in de sneeuw. Wim, gekleed in trouwkostuum-met-bolhoed duwde de wagen los. Toen we uitstapten bij het Vlaardingse Stadhuis werden we verwelkomd door sneeuwbalgooiende kinderen. Dat lieten we niet over onze kant gaan. Ik raapte mijn trouwjurk bij elkaar, stopte het bruidsboeket onder mijn arm en gooide sneeuwballen terug. Het werd een heerlijk sneeuwballengevecht. Eenmaal in het stadhuis zijn we met meerdere koppels tegelijkertijd getrouwd, dat was toen zo.”

Opklapbed

Wim en Joan kregen inwoning bij Wims ouders: “We woonden in de achterkamer, daar stond een opklapbed, dat was alles. We hebben er heel plezierig gewoond.” Joan werkte vóór haar trouwen als telefoniste bij Unilever, maar zoals dat ging in die tijd: als je trouwde moest je stoppen met werken. Wim werkte als modelmaker bij Wilton-Feyenoord en kreeg later een ‘Wiltonflat’ aangeboden aan de Burgemeester Honnerlage Gretelaan in Schiedam.

Genieten

Joan: “Wim veranderde van baan, ging werken bij VLS in Zwijndrecht, ik was manager in ons huishouden. We kregen twee dochters, later zes klein- en twee achterkleinkinderen. Wim ging op 58-jarige leeftijd met pensioen. Tot op de dag van vandaag genieten we. Van ons huis, met voor- en achterbalkon op zonzijde, maar vooral van elkaar.” Ze kijkt liefdevol naar Wim: “He is so funny!”