‘Turtle Flippers’ uit 2020 is een digitaal nabewerkte fotocollage, afgedrukt op fluweelkatoen, waardoor het ondanks de leerachtige uitstraling heel aaibaar is geworden.
‘Turtle Flippers’ uit 2020 is een digitaal nabewerkte fotocollage, afgedrukt op fluweelkatoen, waardoor het ondanks de leerachtige uitstraling heel aaibaar is geworden. (Foto: Frans Huisman)

Frans Huisman laat het licht spelen

Dat is wel een tussenstop waard. In zijn Galerie Chimaera speelt Frans Huisman vanaf morgen in op de Art Route Schiedam. De tentoonstelling ‘Reflections’ toont recente tekeningen, schilderijen, beelden en grafiek van zijn hand.

Door Kor Kegel

In een aantal werken gebruikt hij de de impasto-techniek. Daarbij geef je met wat dikkere verf het schilderij een ruw oppervlak mee, zodat het invallende licht niet alleen de kleur, maar ook de structuur van de verf zichtbaar maakt. Het handschrift, waarin de verf is opgebracht, wordt met deze techniek extra zichtbaar. In het werk van Frans Huisman zijn handschriften en patronen terugkerende thema’s. Hij gebruikt ritme en regelmaat om het wispelturige en vreemde uit te laten komen. Dat maakt het werk van Frans Huisman zeer herkenbaar. 

De impasto-techniek benadrukt eveneens de functie van lichtval. De weerkaatsing van licht op het oppervlak van een doek is essentieel voor hoe je de kleur van de pigmenten in de verf ervaart. “Kunstenaars werken graag met dit gegeven door de verf op duizend-en-een manieren samen te stellen en te behandelen. Schilderkunst verveelt nooit,” zegt Frans Huisman.

Reflectie speelt ook een grote rol in zijn meest recente grafiek. Hij maakte een serie prints op geborsteld aluminium. Hij werkt met half-transparante en deels ‘open’ druklagen in gedempte kleuren. Reflecterend licht brengt het mat-glanzende materiaal tot leven.

Het ritme van handschrift keert terug in de ragfijne inkttekeningen. Het is ‘asemic writing’, waarbij de symbolentaal niet te herleiden is tot één betekenis, omdat de schrijver en de lezer er een totaal verschillende bedoeling in kunnen zien. Een geheimzinnig handschrift roept associaties op met een verborgen avontuur, in de woorden van Frans Huisman: “De Natuur lijkt haar geheimen in te fluisteren en brengt de kakofonie van het moderne leven tot rust.” Inderdaad gaat er van de consequente schrijfstijl een kalmerende werking uit.

Galerie Chimaera aan de Lange Haven 77 laat ook kleine beeldhouwwerken zien, gemaakt in aanloop naar een beeld van Frans Huisman voor de Plantage.

Tijdens Art Route Schiedam, dat samenvalt met Art Rotterdam, is de galerie open van donderdag tot en met zondag van 11.00 tot 19.00 uur. ‘Reflections’ is ook te zien op zaterdag 18 en zondag 19 februari van 13.00 tot 17.00 uur.