Ruimte voor rust, verstilling en bezinning

Na corona gaat de drukte van het leven weer op hoge toeren door. Op té hoge toeren, misschien? Door heel Nederland denken kerken en andere religieuze gemeenschapen na over manieren om weer ruimte te maken in de samenleving voor rust en stilte. Ook in Schiedam.
Op 12 februari draagt de Nederlands Gereformeerde Kerk aan de Westvest 30 hier een steentje aan bij. Op die dag vindt er om 16.30 uur een verstilde ‘evensong' plaats: een gezongen traditioneel Engels avondgebed.

Ditmaal in een wel heel bijzondere uitvoering, namelijk niet met een groot koor en klassiek orgel maar met de intieme bezetting van een kwartet bij een piano.

Zo ontstaat er ruimte voor rust, verstilling en bezinning. "Een heilige sfeer", aldus mede-initiatiefnemer en liturg Carolien van Gerven. "Het avondgebed wordt bijna geheel gezongen, dat spreekt aan. Liederen en muziek zijn een sterk middel om een mooie boodschap mee te geven en mensen even de beslommeringen van alledag te doen vergeten."
"Ook in andere kerken wordt geëxperimenteerd met de Engelse evensongtraditie. Juist voor mensen vandaag, jong en oud, blijkt deze vorm een laagdrempelige manier om (weer) naar de kerk te gaan en tot rust en bezieling te komen. Toen ik zelf een tijd in Engeland woonde, heb ik regelmatig evensongs bezocht", aldus zanger Pieter Dirk Dekker.

"Of er nu veel mensen waren of weinig, het waren altijd momenten waarop het gezang de aanwezigen als het ware optilt, afstemt op een diepere, belangrijkere werkelijkheid dan de drukte van alledag. Die ervaring gun ik mensen in Schiedam ook."

De evensong op 12 februari is voor iedereen vrij toegankelijk.