De sporthallen Margriet en Groenoord bieden komend weekend weer onderdak aan het internationale The Cup-softbaltoernooi. (Foto: UWM)
De sporthallen Margriet en Groenoord bieden komend weekend weer onderdak aan het internationale The Cup-softbaltoernooi. (Foto: UWM) (Foto: )

Indoor-softbal The Cup is terug

Sport

Net als zoveel andere evenementen is het grote internationale softbaltoernooi The Cup twee jaar van de radar geweest. Komend weekeinde keert het terug. Met zes Amerikaanse, twee Tsjechische, Zweden U23, een Brits en zes Nederlandse teams. 

“Hoe het ons steeds weer lukt, om zoveel buitenlandse teams naar Schiedam te halen”, repeteert Hans Vleugels, de vraag. Want het is zeker voor Amerikaanse ploegen niet niks om een retourtje Europa te boeken. “Die zijn eerst een weekje hier, doen ook Amsterdam en daarna ook Parijs aan. Ze zien het overigens niet als een sightseeing-reisje. Ze pakken het mee omdat ze toch hier zijn, maar softbal staat het hoogst op de ladder”. Het contact met de Amerikanen bestaat al meer dan twintig jaar, legt hij uit. “Het zijn veelal meiden van high schools en colleges. Die hebben een passie voor softbal en het talent om als international de Olympische Spelen te halen. Gedreven speelsters dus, die tijd en toch best wel veel geld willen investeren om hun sportieve doel te bereiken.”

Ook vanuit dit continent verzamelen de talenten zich komend weekeinde in Schiedam. De Tsjechen sturen U18 en de club Joudrs. “Dat zijn topteams. Zoals ook de Nederlands landskampioen Olympia en voormalig kampioen Roef dat zijn”, aldus Vleugels. De wedstrijden worden zowel in de Margriethal als Sporthal Groenoord gespeeld: op vrijdag van 19.00 tot 22.30, op zaterdag van 09.00 tot 18.00 uur en op zondag van 09.00 tot 16.20 uur, De finale is om 14.30 uur en de prijsuitreiking om 16.00 uur.

Clinic voor jongeren

Speelsters van de Amerikaanse teams verzorgen donderdag 12 januari voor jongeren van 10 tot 16 jaar een clinic in de Margriethal. De aanvang is 19.30 uur. Aanmelden kan via een link op de site: indoorcup.org/clinic