Bij HC Schiedam liggen drie watervelden. Als de FHI zijn zin krijgt worden die vervangen door waterloos kunstgras, (Foto: UWM/gsv)
Bij HC Schiedam liggen drie watervelden. Als de FHI zijn zin krijgt worden die vervangen door waterloos kunstgras, (Foto: UWM/gsv)

Heeft waterveld langste tijd gehad?

Sport

De mondiale hockey-federatie heeft een bommetje gelegd onder het gebruik van de watervelden. Wegens waterverspilling. Al in 2024, te beginnen met de Spelen in Parijs, wil men ervan af. De reacties uit de achterban waren niet bepaald hartverwarmend. “Is dit een 1 aprilgrap”, schimpt iemand op de site van de hockeybond.

Inmiddels is de procedure in gang gezet en heeft de FIH fabrikanten gevraagd kunstgras te ontwikkelen met de kwaliteit van een waterveld. Dat geeft het spel snelheid en dat wil niemand kwijt. “We willen in de toekomst niet weggezet worden als waterverspillers”, lanceerde CEO Thierry Weil, die voorheen marketing manager was bij de FIFA. De link met de door menigeen als dictatoriaal neergezette voetbalbond levert in hockeykringen sowieso gefronste wenkbrauwen op.

Het onderwerp waterverspilling is niet nieuw, meldt HC Schiedam-voorzitter Roland van de Poel. “Eerder is al eens geopperd om het op de velden gespoten water op te vangen en keer op keer opnieuw te gebruiken.” Op Harga liggen vier velden, die tijdens trainingsavonden en wedstrijden ruim bemeten showers krijgen.

Grasvelden

Mondiaal is ook al aangevoerd om grasvelden toe te staan, zodat de sport ook in nu nog hockeyluwe landen verder op de kaart gezet wordt zonder ze op kosten te jagen. Daarmee krijgt het volgens de FIH meer aanhang en loopt hockey niet het risico om als ‘kleine sport’ weggezet te worden en de olympische status te verliezen.

Gras zal in Schiedam zeker niet terugkeren, maar Van de Poel heeft geen idee hoe het onderwerp watergras in hockeyland Nederland opgepakt gaat worden. “Een van onze vier watervelden moet vervangen worden. Ik ben benieuwd of de gemeente het FIH-beleid gaat volgen. Het zou dan mooi als ze ons veld dan nationaal als pilot gebruiken.”