Bertus (links) zet samen met Peter een nestkast in elkaar.
Bertus (links) zet samen met Peter een nestkast in elkaar. (Foto: KomKIds)

KomKids helpen vogels met lekkernijen en huisvesting

Algemeen

De vogels in West-Schiedam komen nu gemakkelijker de winter door, dankzij hulpvaardige kinderen van buitenschoolse opvang KomKids. Tweeëntwintig kinderen in de leeftijd van 4 tot 10 jaar deden op 5 januari mee aan de vogelactiviteit.

Door Isolde van Overbeek

De activiteit werd georganiseerd door de Stichting Milieu Dichterbij/ het NME-centrum Schiedam samen met bso De Volkstuin. De kleintjes maakten lekkere hapjes met vogelpindakaas en regen pindaslingers. De wat oudere kinderen timmerden woon- en nestgelegenheden. Maar eerst vertelde Heidi Hoogvliet, gastdocent van de Stichting Milieu Dichterbij, allerlei interessante dingen over vogels. Dat ze eieren leggen. En dat ze veren hebben, iets wat andere dieren níet hebben. Ze vroeg ook wat vogels aten. “Zaadjes”, antwoordde Otis. “Ja, heel goed”, zei Heidi. “En ze eten ook besjes. Maar als er weinig besjes en zaden te vinden zijn, zoals nu?” Sommige vogelsoorten zoeken een warm land op. Andere soorten, bijvoorbeeld merels en mezen, blijven hier, legde Heidi uit. “Die vogels gaan we vandaag een beetje helpen.”

Vogelbingo

De jonge kinderen mochten lekker kliederen met vogelpindakaas, die ze met hun vingertjes op dennenappels smeerden. Even rollen door vogelzaad en klaar was de lekkernij. Doppinda’s regen ze tot een slinger. “Kijk eens hoe ver ik al ben!”, riep Yara trots. De oudere kinderen speurden onder leiding van juf Angela en juf Isolde met verrekijkers naar vogels in de omgeving van de bso-locatie. In de Poldervaart zwommen kuifeenden, Canadese ganzen, meerkoeten, wilde eenden en waterhoentjes. Een aalscholver zat op een boomtak te zonnen. Halsbandparkieten vlogen krijsend over. “Ik zie een ekster!”, riep Siem verheugd. Snel kruiste hij op zijn vogelbingokaart de ekster aan. Jelke zong: “Twiet, twiet, twiet!” Want als ze ‘bingo’ hadden, maakten de kinderen een vogelgeluid.
Vogels willen niet alleen smullen, ze hebben ook behoefte aan een plek om te schuilen en te slapen. Dat kan prima in een nestkast, waar ze in de lente een nest kunnen maken. Na de vogelexcursie timmerden de jonge vogelaars enkele kastjes in elkaar, geholpen door timmerman en vrijwilliger Peter. Leon, Karl en Siem vonden deze activiteit zó leuk, dat ze de ene na de andere nestkast in elkaar zetten. Peter gaf 3 vogelverblijven meteen een plekje in de tuin van bso De Volkstuin. De andere nestkasten gingen mee naar huis. Karl had nog een heel goed idee. “Ik neem er ook een mee om bij school op te hangen”, zei hij.  Het NME-centrum / de Stichting Milieu Dichterbij (SMD) voert natuur- en milieueducatie (NME) uit in opdracht van de gemeente Schiedam. De vogelactiviteit in samenwerking met KomKids is een proefproject.