Kor Kegel.
Kor Kegel. (Foto: )

Column Het Schiedam van Kor Kegel: Daar nemen we een kleintje op!

Algemeen

Op de Vismarkt haalde Reinier Scheeres me in, hij fietste, ik liep, maar we vervolgden onze weg naar het Nationaal Jenevermuseum in gelijk tempo. Een goed moment om bij te praten. Als journalist heb ik de volle 22 jaar van zijn burgemeesterschap in Schiedam meegemaakt, zij het niet altijd even intensief, maar gedeelde ervaringen geven toch altijd gespreksstof.

In het Jenevermuseum aan de Lange Haven vond de nieuwjaarsborrel plaats van de Vereniging Vrienden van het Jenevermuseum en het Nationaal Jenevermuseum Schiedam in nauwe samenwerking met het Schiedamse Jenevergilde Het Gulden Glaasje en het Zakkendragersgilde Sint Anthonis.

Het was op de Graanzolder gezellig druk. Museumdirecteur Diederik von Bönninghausen trakteerde de bezoekers bij binnenkomst op een verfrissend alcoholloos drankje met gembersmaak. Daarna begonnen de toespraken. De huidige burgemeester Cor Lamers zei het een mooie traditie te vinden dat enkele nauw bij de jenever betrokken partijen een gezamenlijke nieuwjaarsborrel organiseren. “Ga daar vooral mee door,” zei Cor Lamers, voor wie het de laatste keer was dat hij als burgemeester op de nieuwjaarsbijeenkomst sprak, want in juni legt hij zijn functie neer.

Het was opmerkelijk hoe complimenteus burgemeester Lamers zich publiekelijk uitliet over zijn voorganger Scheeres. “Reinier weet alles van jenever. Daar ben ik een amateur bij,” zei hij. Cor Lamers zal op donderdag 1 juni tien jaar burgemeester geweest zijn, beduidend korter, maar een ander verschil is dat burgemeester Scheeres ook voorzitter was van het bestuur van het Jenevermuseum, dat mede dankzij hem werd opgericht in samenwerking met de Schiedamse distilleerderijen. “Daar ben ik een kleintje bij,” zei Cor Lamers, doelend op de staat van dienst van zijn voorganger in de periode 1984-2006 in het jenevergebeuren in de stad.

Ik vond die woorden heel sympathiek. En opmerkelijk vond ik het, omdat ik juist twee weken geleden schreef hoe negatief Scheeres’ opvolgster Wilma Verver-Aartsen over haar voorganger kon doen.

Er komt nog een moment om tien jaar burgemeester Lamers te evalueren, maar wat ik nu óók heel positief vond was hoe hij de stevige ambities van het Nationaal Jenevermuseum omarmde. Nationaal, dat veronderstelt een nationale uitstraling, dus een goede relatie met alle distilleerderijen in het land. Het Gulden Glaasje en Sint Anthonis zijn vooral lokaal actief. Het zou mooi zijn als er een balans ontstaat en nationaal en lokaal meer in elkaar gaan vloeien, was de enthousiaste boodschap van Cor Lamers.

Over die ambities van het Jenevermuseum valt veel meer te vertellen, maar voor dit moment onderschrijf ik het. Daar nemen we een kleintje op, Cor!