Evelien de Jong is zelf ook onderdeel van haar expositie. (Foto: Mirjam Boomert)
Evelien de Jong is zelf ook onderdeel van haar expositie. (Foto: Mirjam Boomert)

Evelien de Jong maakt de weg vrij voor massaal vertrek naar planeet Enzon

Algemeen

KunstWerkt Schiedam heeft weer eens ruimte gemaakt voor een solo-expositie en de keuze voor Evelien de Jong is een goede geweest. Zondag ging de tentoonstelling over de door haar ontdekte planeet Enzon open onder grote belangstelling.

Door Kor Kegel

De planeet is een imaginair kunstobject. Wat Evelien de Jong in haar kunstuitingen vooral probeert te onderzoeken is hoe de planeet eruit ziet, of er een ruimtereis naar mogelijk is, hoe je je op massale verhuizing kunt voorbereiden. Die zoektocht komt voort uit een traditie van koloniseren en expansiedrift. Voor de mensheid zou het heel handig zijn om een planeet te hebben waar je naartoe kunt vluchten als het met de Aarde misgaat. Evelien de Jong: “De coronacrisis gaf al een impuls om onze planeet te ontvluchten, maar een rode knop van een gestoorde leider lijkt nu ook een angstvallige realiteit geworden!”

Bestaansrecht

In de tweeëntwintig jaar dat ze professioneel kunstenaar is, heeft ze al meer dan honderd exposities achter de rug. “Ik bloei op van mijn kunst aan iedereen te laten zien. Dan heeft het bestaansrecht. Ik maak het niet om verborgen te houden. Ik maak het liefst exposities waar afzonderlijke kunstwerken één grote installatie vormen.”

Het artistieke onderzoek naar ‘Planet Enzon’ ziet ze als haar levenswerk, dat echter nog lang niet af is, omdat er nog zo veel in te ontdekken valt. “Ik kan er alle kanten mee op, omdat het een parallel universum is geworden.”

Sinds 2018 werkt ze aan het Planet Enzon-project. Met losse kunstwerken, installaties en ook performances leert ze de planeet beter te kennen. Want als we er al klaar voor zouden zijn om naar een andere planeet over te stappen, dan moeten we wel weten hoe het klimaat is en hoe we er eigenlijk naartoe gaan. “Ik werk drie- en tweedimensionaal, ik creëer, dans en maak geluid en producten die met de planeet te maken hebben. No limits! Alles is op zichzelf staand. Elk onderdeel vormt als het ware een los hoofdstuk in het Planet Enzon-project,” zegt Evelien de Jong.

Bezoekers van de expositie krijgen antwoord op vragen hoe Enzon is en klinkt, hoe een ijsje op Enzon smaakt en wat je er verder kunt eten. Ze heeft een walk-in-clinic geschapen, waar je door een Enzon-care-specialist je gezondheid kunt laten checken. Er is een complete medicijnenlijn om de overstap aan te kunnen. Met de clinic exposeerde ze al toen Stichting KunstWerkt Schiedam nog in de Boterstraat zat. Ze was toen een kersverse deelnemer van KunstWerkt en samen met haar dochter Mees gaf ze advies voor wie Enzon-astronaut wilde worden.

In het Beam-me-up-point kun je opgebeamd worden naar Enzon. Van de productiemaatschappij Enzon Explorer is Evelien de CEO; hier kun je tickets kopen om naar Enzon te gaan. In de expositie is een groot gekloond Enzonautenleger geïnstalleerd.

Fantaseren

Cultuurwethouder Frans Hamerslag opende zondagmiddag zowel de expositie als het expositiejaar van Art Centre Schiedam, waar KunstWerkt een van de gebruikers is. Hij had zich in Enzon verdiept en kwam tot de conclusie dat als we over die planeet kunnen fantaseren, we ook kunnen fantaseren hoe onze aarde er idealiter uit zou moeten zien.

‘Preparing for the big Escape’ heet de solo-expositie van Evelien de Jong. De expo duurt tot en met zondag 5 februari. Er zijn allerlei activiteiten aan gekoppeld, zoals een tekenwedstrijd, een lezing op zondag 22 januari met echte astronomische data van eerdere missies, een geluidsperformance op zondag 29 januari met de klanken van Radio Enzon, ten gehore gebracht door Mees de Jong, Raisa Prins en Evelien de Jong, en de finissage op zondag 5 februari met uitreiking van de Enzon-kunstprijstrofee en een gesprek met de kunstenares.