Joepie Thijsen komt op 23 januari als oorlogsveteraan naar de Kroepoekfabriek om zijn levensverhaal te vertellen als singer-songwriter onder de naam van Joe Tennessee.
Joepie Thijsen komt op 23 januari als oorlogsveteraan naar de Kroepoekfabriek om zijn levensverhaal te vertellen als singer-songwriter onder de naam van Joe Tennessee. (Foto: Frans Lahaye)

Via militaire oorlogsmissies naar een singer-songwriter

Algemeen

Zijn levensverhaal is bijzonder opmerkelijk. Joepie Thijsen komt op initiatief van Vlaardinger Wout van Dooren naar Vlaardingen om in de Kroepoekfabriek zijn levensverhaal te vertellen, dat begint bij de Luchtmobiele Brigade met diverse uitzendingen naar oorlogsgebieden en eindigt als singer-songwriter als Joe Tennessee.

Door Peter Spek

Wout van Dooren, zelf veteraan, wil het verhaal van Joepie Thijsen delen met Vlaardingse veteranen. “Je kunt een stoer, rauw en inspirerend verhaal verwachten. Met zijn kunde om rauwe emoties om te zetten in muziek raakt hij letterlijk en figuurlijk dé gevoelige snaar”, zegt de Vlaardinger, oprichter van 2CoachMe Academy. Wout van Dooren wil graag samen met andere Vlaardingse oorlogsveteranen waardevolle momenten creëren om naast de jaarlijkse Vlaardingse Veteranendag ook op andere dagen in het jaar samen te komen en samen dingen te doen en te organiseren. “Er wonen veel veteranen in Vlaardingen, deze hebben allemaal een eigen verhaal. Het is goed om deze verhalen aandacht te kunnen geven door erover te praten en ernaar te luisteren.” De avond in de muziektempel aan de Koningin Wilhelminahaven is daarvoor uitstekend geschikt.
“Joepie Thijsen heeft een indrukwekkende carrière achter de rug van meer dan twintig jaar werken bij de Luchtmobiele Brigade, maar moest pas op de plaats maken vanwege PTSS. In één van zijn laatste functies was hij teamleider van het Nederlandse Pathfinder peloton, waar hij leiding gaf aan een van de beste eenheden binnen Defensie, maar hij heeft zich nu volledig gestort op de muziek.”
Zelf zegt Joepie Thijsen over zijn leven. “Ik kom uit een militaire familie. Ik was geen studiebol, maar wel altijd geïnteresseerd in geschiedenis en oorlog. Voor mijn eindexamenwerkstuk over de Slag om Arnhem haalde ik een tien. Mannen die zich vanuit vliegtuigen met parachutes in het gevecht storten, dat sprak me echt aan. Toen ik moest opkomen voor de dienstplicht wilde ik ook die kant op, maar omdat ik een koksopleiding had gedaan, kwam ik in eerste instantie in de keuken terecht. Uiteindelijk is het mij toch gelukt bij de Luchtmobiele Brigade te komen. Ik heb daar, ondanks wat ik nu weet en heb meegemaakt, geen moment spijt van gehad. Mijn eerste missie was naar voormalig Joegoslavië. Ik kwam net van de Koninklijke Militaire School. Het was een goede missie om als onderofficier warm te draaien met veel patrouilles en weinig incidenten. Mijn volgende missie was na de aanslagen van 9/11 met het verkennerspeloton naar Afghanistan.”

Afghanistan

“Wij waren de eerste lichting die direct na operatie Enduring Freedom die kant op ging. Toen wij hoorden dat wij zouden gaan, begon het wel te kriebelen: hier train je je hele leven voor. Het zoemde door de eenheid. Wij kenden de geschiedenis van militaire interventies in Afghanistan en wisten dat het knap lastig kon worden. De missie zelf was kicken, ik kan niets anders zeggen. Als kleine eenheid opereerden wij onder de Duitsers en verzamelden wij inlichtingen voor de Engelsen en de Duitsers. Na Afghanistan kwam ik mijn vrouw tegen en startten wij een gezin. Na een paar jaar in de burgermaatschappij, wilde ik terug en kwam ik uiteindelijk bij het Pathfinders peloton terecht. Ik was veel van huis, op het hoogtepunt zelfs 48 van de 52 weken per jaar. Eigenlijk was dat niet te combineren met een gezinsleven.”
“Op een avond was ik in Duitsland op oefening toen mijn vrouw belde dat onze zoon heel ziek was. Wij waren onze dochter al verloren en op dat moment ging bij mij de knop om. Ik heb mijn auto gepakt en ben naar huis gereden. Ik wilde bij mijn gezin zijn.” Door de coronapandemie raakte Joepie Thijssen zijn uitlaatklep kwijt. “Mijn businesscoach zei toen, wij gaan iets doen wat wij allebei niet kunnen, namelijk gitaarspelen. Een jaar later ben ik ook begonnen met zingen en schrijven. Zo werd Joe Tennessee geboren. Ik had het van tevoren nooit kunnen bedenken, maar muziek heeft mij veel gebracht. Net als mijn tijd bij Defensie overigens. De kennis, de cultuur en de kameraadschap had ik voor geen goud willen missen. Ik ben oprecht trots om soldaat te zijn geweest.”
Maar dit is slechts een deel van zijn verhaal. In de Kroepoekfabriek volgt op 23 januari de rest van zijn levensverhaal belooft Wout van Dooren.
Kaarten zijn verkrijgbaar via: https://2coachme.nl/activiteit/seminar-veteranenkracht-joe-tennessee/. Aanvang 19.30 uur.