Het Medical Feeding Team 3 bij het gebouw van de Jan Ligthartschool aan het tegenwoordige Plein Emaus. Hier was in 1945 het noodziekenhuis gevestigd voor patiënten uit de hongerwinter.
Het Medical Feeding Team 3 bij het gebouw van de Jan Ligthartschool aan het tegenwoordige Plein Emaus. Hier was in 1945 het noodziekenhuis gevestigd voor patiënten uit de hongerwinter. (Foto: Stadsarchief Vlaardingen)

Overleden en toch nog opgehangen

Algemeen

Hoe werd er in Vlaardingen 750 jaar geleden rechtgesproken? Hjalmar Teunissen, medewerker erfgoed bij het Stadsarchief Vlaardingen, is in deze materie gedoken en is veel te weten gekomen over hoe 750 jaar geleden misdadigers werden gestraft. De Vlaardinger deed dit onderzoek in het kader van de komende viering van 750 stadsrechten, die Floris V in 1273 aan Vlaardingen verleende.

Door Peter Spek

Hjalmar Teunissen heeft zijn bevindingen in een lijvig artikel in het Historisch Jaarboek beschreven en geeft op dinsdag 24 januari daarover een lezing in het clubhuis van de honk- en softbalvereniging Holy aan de Zwaluwenlaan. De auteur is in de oudste strafzaken gedoken van Vlaardingen en kwam onder andere te weten, dat Louris Jacobszoon in 1596 werd gestraft voor diefstal en in de cel gegooid op water en brood. “Dit zal hem niet goed bekomen, zo blijkt uit het procesverslag van 23 juni 1596. Hij komt te overlijden in hechtenis. In deze tijd zou een proces dan normaal gesproken van de baan zijn. Strafvervolging vervalt door de dood van de verdachte, maar niet in 1596,” aldus Hjalmar Teunissen. “Omdat Louris Jacobszoon meerdere malen met justitie in aanraking is geweest en diverse keren gestolen heeft, blijft er volgens de aanklager maar één geschikte straf over, de galg. Het lijk van Louris Jacobszoon wordt waarschijnlijk op een kar gelegd en naar het galgveld gereden, even buiten de bebouwing van Vlaardingen en aan de galg opgehangen. De huidige Galgkade ontleent daar zijn naam aan.” Hjalmar Teunissen zal ook ingaan op een nog lopend onderzoek, de Hongerwinter in Vlaardingen en de inzet van het Medical Feeding Team 3. Dit team arriveerde op 8 mei 1945 in Vlaardingen. De lezing begint om 20.00 uur.