DOOR GERARD S. VERVER
DOOR GERARD S. VERVER (Foto: )

Column: Zonder ontbijt naar school?

Algemeen

Ook weer overgegaan tot de orde van de dag? Staat de kunstkerstboom weer op zolder, in de schuur of in de kelder. Of is de echte kerstboom, ontdaan van alle versierselen, op straat gedonderd waar jongens en meisjes hun schoolvakantie vulden met het oppikken van die naaldverspreiders en hun spaarpot aanvulden met de twee kwartjes, die ze voor iedere ingeleverde Nordmann kregen.

En mocht u ondanks het op oudejaarsavond toch weer massaal afgestoken vuurwerk, de jaarwisseling gemist hebben, dan meld ik toch even, dat we in 2023 zijn aanbeland. Die boodschap is bij mijn viervoeter Diesel overigens aan dovemansoren gericht. Die vleit zich, zoals als iedere avond, ook op 31 december languit op de bank, vraagt niet om oordopjes of gehoorbeschermers, knippert niet eens met de ogen, maar doet zoals bij alle voorgaande jaarwisselingen zelfs bij de grootste ontploffingen zijn dutje. Totdat ik hem ver na twaalven voor de sanitaire stop wakker maak en naar het nabij gelegen wandelweitje dirigeer.

Overigens, voor ik het vergeet, ik wens u alle goeds en vooral gezondheid toe in de komende vast toch weer met gewenste dan wel ongewenste verrassingen gevulde 354 dagen.

Toch even terug naar het oude jaar. Ik herinner me namelijk nog steeds twee berichten, die ik in de aanloop naar de kerst oppikte bij het lezen van een landelijke ochtendkrant. Die hadden een Vlaardings stempel. Eén van de twee houdt me nog steeds bezig. Met afschuw. Terwijl ik een ontbijtje tot me nam, las ik dat de gemeente van plan is om wekelijks 150 euro aan basisscholen over te maken om daarmee het bij hen geparkeerde kroost van een belegde ochtendboterham te voorzien. Zover komt het nu dus al. En dat wordt dan niet alleen veroorzaakt door de lege portemonnee van sommige ouders. In dat soort gevallen is die subsidie best wel te billijken. Ook beter in de slappe was zittende pappies en mammies blijken de foeragering over te slaan. “Want”, merkten de wethouders Koen Kegel en Arnoud Proos, “ouders, die vroeg met werk beginnen, vergeten hun kinderen in de drukte ontbijt te geven. Dat is zorgelijk, schandalig en schokkend. Zoiets doe je, zeker als ouder met een tweeverdiener-inkomen, je kinderen toch niet aan. Ik heb het bericht twee keer gelezen. En nog een keer. Het stond er echt. Nog steeds zit het me niet lekker.

Maar er was ook goed Vlaardings nieuws. Ja, in dezelfde krant en op dezelfde dag. De Vulcaan-haven krijgt namelijk komend jaar walstroom, waardoor de aangemeerde DFDS-ferries de motoren tijdens het lossen en laden kunnen uitschakelen. Dat zorgt niet alleen voor een veel lagere uitstoot van CO2 en stikstof. Ook de bromtoon, waarover menige Oostwijker al jaren klaagt, verdwijnt. Dat zal de Vlaardingse oosterlingen blij stemmen