Spreekuur bewustzijnverlies

Sinds kort is er een in het Franciscus Gasthuis & Vlietland een spreekuur bewustzijnverlies. Dat bewustzijnverlies kan enkele seconden zijn maar ook enkele minuten. "Er zijn veel mogelijke oorzaken zoals flauwvallen, epilepsie, een hartritmestoornis, bloeddrukverlaging of psychologische oorzaak,” zegt neuroloog Dirk Saal, die het spreekuur heeft ingesteld. "Wanneer een patiënt regelmatig last heeft van bewustzijnverlies en de oorzaak niet duidelijk is, komt de patiënt bij mij terecht. Soms weet ik snel de oorzaak te achterhalen en een diagnose te stellen, maar vaak is er aanvullend onderzoek nodig,” aldus Dirk Saal.

"Sinds kort doen wij ook de kantelproef. Tijdens deze test proberen wij het wegraken op te wekken. Bij de kantelproef wordt de patiënt op de kanteltafel gelegd. Na ongeveer tien minuten wordt de patiënt gekanteld, zodat de patiënt bijna rechtop staat. In die houding blijft de patiënt dan ongeveer 40 minuten staan. Hierbij meten wij de hersenactiviteit, hartslag en bloeddruk. Op deze manier kunnen wij snel de juiste diagnose stellen en een eventuele vervolgbehandeling starten.” Dirk Saal hoopt met zijn spreekuur een groep patiënten sneller een diagnose te geven en hen zo van hun klachten af te helpen. "Er worden regelmatig verkeerde diagnoses gesteld bij het wegraken, omdat ze niet altijd goed te herkennen zijn. Ik probeer patiënten dan ook aan te moedigen om bij twijfel naar mij te komen voor een duidelijke en juiste diagnose en een geschikte behandeling. Ik krijg nu al positieve geluiden terug van patiënten. Vooral mensen die al jaren rondlopen met klachten zijn erg dankbaar dat zij nu duidelijkheid hebben. Ik hoop daarom dat er meer bekendheid komt rondom dit spreekuur,” besluit Dirk Saal.

Fortuna dringend op zoek naar kader

De atletiekvereniging Fortuna is nog altijd dringend op zoek naar nieuwe bestuursleden en leden voor de diverse commissies. De club uit de Broekpolder telt ruim 650 leden en kan al beschikken over een groot leger van vrijwilligers, maar zoekt nog leden voor diverse functies. "Het moet toch mogelijk zijn om de soms al lange tijd openstaande vacatures op te vullen met zo'n groot ledenbestand,” laat voorzitter Robbert van Egmond weten. De club is op zoek naar een bestuurslid wegatletiek en een trainerscoördinator voor de baanatletiek. "Deze vacatures staan al bijna twee jaar open en daardoor wordt er op dat gebied geen beleid gevoerd. Ook worden diverse commissieleden gezocht.