Burgemeester Bert Wijbenga kwam als beschermheer van het mannenkoor Orpheus de jubilarissen Frans de Boer en Aad Beniest(met oorkonde) feliciteren.
Burgemeester Bert Wijbenga kwam als beschermheer van het mannenkoor Orpheus de jubilarissen Frans de Boer en Aad Beniest(met oorkonde) feliciteren. (Foto: Ton Figee)

Mannenkoor Orpheus componeert een lied over 750 jaar stadsrechten

Voor het mannenkoor Orpheus staat een druk jaar voor de deur met natuurlijk de uitvoering van diverse concerten, maar ook bij de viering van 750 jaar stadsrechten, is voor het Vlaardings koor een belangrijke plaats ingeruimd. Orpheus heeft opdracht gekregen voor het componeren van een lied over 750 jaar stadsrechten voor Vlaardingen.

Door Peter Spek

Maar eerst was er vorige week dinsdagavond aandacht voor twee jubilarissen bij het mannenkoor. Voor deze huldiging was burgemeester Bert Wijbenga, beschermheer van het koor, samen met zijn echtgenote Cora van Nieuwenhuizen, speciaal naar de nieuwjaarsreceptie gekomen en hield een inspirerende toespraak over de activiteiten van het koor in het algemeen, maar blikte ook alvast vooruit naar de inzet van het mannenkoor tijdens de viering van 750 jaar stadsrechten van Vlaardingen, straks in de maand mei. 

Jubilarissen

"Daarnaast zette hij twee jubilarissen in het zonnetje. Aad Beniest en Frans de Boer, respectievelijk veertig en vijftig jaar lid van Orpheus, kregen van burgemeester Bert Wijbenga de jubileumspelden van de Koninklijk Nederlands Zangers Verbond opgespeld. Koos van Herk, de voorzitter van de KNZV-afdeling Holland overhandigde de bijbehorende jubileumoorkondes en hield een toespraak over de toekomst van de mannenkoorzang,” zegt Bert Hoogendam van Orpheus. Voorzitter van het mannenkoor, Arie van der Kooy, gaf een overzicht van de concerten die voor het komende jaar op het programma staan. "Orpheus heeft concreet opdracht gekregen van de organisatie van de viering 750 jaar Vlaardingse stadsrechten voor het componeren van een speciaal jubileumlied. Het is de bedoeling dat de muziekarrangementen zodanig worden geschreven dat ook andere koren dit lied, indien gewenst, kunnen gebruiken,” aldus Bert Hoogendam. "Verder nemen wij zo goed als zeker deel aan een concert op 16 mei in de Grote Kerk en wij denken na over het organiseren van een concert met alle of meerdere Vlaardingse zangkoren. Dit geldt ook voor concerten voor speciale doelgroepen. Wij zijn bijvoorbeeld al in gesprek met de gemeenschap van Oekraïners in Vlaardingen.” Daarnaast repeteert het koor elke dinsdagavond in de Remonstrantse Kerk. Belangstellenden zijn daar altijd welkom. Meer info: via 0636564466 en via www.vmko.nl.