In de coronatijd kwam het Vlaardings woordenboek op de markt en het eerste exemplaar werd door Marja Tiemens-Idzinga aangeboden aan burgemeester Bert Wijbenga.
In de coronatijd kwam het Vlaardings woordenboek op de markt en het eerste exemplaar werd door Marja Tiemens-Idzinga aangeboden aan burgemeester Bert Wijbenga. Foto: UWM/PS

Vrienden van Museum Vlaardingen zoeken met spoed bestuursleden

Met de algemene ledenvergadering op donderdag 20 april in het vooruitzicht, doet de scheidende voorzitter van de Vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen, Marja Tiemens-Idzinga, een dringend beroep op Vlaardingers met belangstelling voor de historie van de haringstad, om haar functie over te nemen. Niet alleen de voorzitter verlaat het bestuur, ook penningmeester Siem van der Marel en zijn rechterhand Nico Tiemens en webmaster Bonny Tan-Zwartveld hebben aangegeven zich op de komende ledenvergadering niet herkiesbaar te stellen.

Door Peter Spek

“Ik hoop dat zich kandidaten melden voor de opengevallen plaatsen in het bestuur, want dat is belangrijk om de activiteiten van onze vereniging voort te kunnen zetten,” zegt Marja Tiemens-Idzinga, die overigens met plezier terugkijkt op haar voorzitterschap. 

Lastige tijd

“De coronapandemie gooide roet in het eten waar het de activiteiten en evenementen van de Vrienden van het Museum aangaat. Dat was een lastige tijd vol onzekerheid met vooral de vraag: wat mocht op dat moment wel en wat mocht op dat moment niet. Dat hebben meer verenigingen ondervonden. Maar ik heb zeker ook genoten van de vele evenementen die wij als Vrienden van het Museum tijdens mijn voorzitterschap hebben georganiseerd."

Hollandse Nieuwe

"Ik denk dan aan het jaarlijkse binnenhalen van de Hollandse Nieuwe in Vlaardingen door de VL.92 Balder en de reünie voor oud betrokkenen bij de Vlaardingse visserij. Maar mijn eerste jaar als voorzitter kende nog een bijzonder evenement namelijk het uitbrengen van het Vlaardings Woordenboek ter ere van het dertigjarig bestaan van onze vereniging,” zegt Marja Tiemens-Idzinga. Inmiddels staat dit woordenboek bij meer dan duizend mensen in de boekenkast. 

Woordenboek

"De later door ons bedachte actie, dat een nieuwe Vriend van het museum bij een lidmaatschap voor twee kalenderjaren het woordenboek als welkomstgeschenk ontvangt, loopt nog, echter, de voorraad is inmiddels beperkt en een herdruk komt er niet.” Marja Tiemens-Idzinga heeft echter moeten besluiten haar functie na de komende ledenvergadering neer te leggen. Met pijn in haar hart overigens. "Na de coronatijd kwam alles weer op gang en ook zelf kreeg ik het steeds drukker, niet alleen rond onze vereniging maar ook vanuit mijn eigen bedrijf als consultant in maritieme wet- en regelgeving. Die werkzaamheden nemen weer toe en dan is het tijd om een keuze te maken.” Toch stelt Marja Tiemens-Idzinga alles in het werk om straks op de ledenvergadering, weer een voltallig bestuur te presenteren en zij geeft graag een inkijkje in de werkzaamheden. ”De Vereniging werkt mee aan de groei en de bloei van het museum door op verschillende manieren bekendheid en ondersteuning aan het museum te geven. Om die bekendheid gestalte te geven worden er diverse activiteiten georganiseerd zoals het geven van presentaties en door het aanbieden van ondersteuning om voorwerpen te verwerven, maar er staat nog veel meer op de rol, maar de ontvangst is warm." Belangstellenden voor een bestuursfunctie kunnen contact opnemen met de penningmeester via: 06-29020010 of via een mail naar vrienden@museumvlaardingen.nl ter attentie van Marja Tiemens-Idzinga.