Leerlingen die een keuze moeten maken voor het kiezen van een vakkenpakket, zijn bij de Blankenburgverbinding welkom om een kijkje te komen nemen.
Leerlingen die een keuze moeten maken voor het kiezen van een vakkenpakket, zijn bij de Blankenburgverbinding welkom om een kijkje te komen nemen. Foto: Peter Spek

Leerlingen kijken mee bij het werk aan de Blankenburgverbinding

De bouw van de Blankenburgverbinding tussen Vlaardingen en Maassluis is een hoogwaardig stukje vakwerk, waar veel voor komt kijken en waarvoor ook veel vakmensen nodig zijn om zo’n mega klus te klaren. Maar wat doen deze mensen precies en in een periode waarin jongeren moeten kiezen voor een baan later in hun carrière heeft Rijkswaterstaat een educatief lespakket samengesteld voor leerlingen van groep acht en voor leerlingen in het eerste jaar van het voortgezet onderwijs.

Door Peter Spek

Het lesprogramma geeft de leerlingen inzicht in de werkzaamheden en beroepen die nodig zijn bij grote bouwprojecten, zoals de Blankenburgverbinding,” zegt Nathalie van den Boom coördinator van het informatiecentrum aan de Maassluissedijk. “Op school gaan de leerlingen aan de slag met beroepenvideo’s en opdrachten. Er zijn zes video’s gemaakt waarin wij een aantal collega’s volgen die werkzaam zijn in de bouw van de Blankenburgverbinding zoals een hijskraanmachinist, een hijsbegeleider, een omgevingsadviseur, een projectleider tunnels, een timmerman en een werkvoorbereider civiel. Wie zijn deze mensen en wat doen zij en wat maakt hun beroep zo mooi. Bij de video’s horen opdrachtbladen die de leerlingen in de klas maken. Op deze manier proberen wij voor de scholieren het werken in de bouw van meerdere kanten te belichten.” 

Informatiecentrum

"Na de video's is het tijd voor een bezoek aan de Blankenburgverbinding. De leerlingen worden ontvangen door ons enthousiaste team van voorlichters in het informatiecentrum waar zij een korte introductie over het project krijgen. Daarna volgt een rondleiding door het informatiecentrum en een kijkje bij de bouwplaats als het kan. Leerlingen gaan buiten en binnen aan de slag met een quiz op hun mobiele telefoon, waar de verschillende beroepen ook weer aan bod komen. En voor de leerling met de meeste goede antwoorden hebben wij natuurlijk een leuke prijs.” zegt Nathalie van den Boom. Veel scholen hebben al een bezoek gebracht aan dit megaproject. "Ook al zijn niet alle leerlingen geïnteresseerd in een beroep in de bouw, toch zijn zij allemaal heel enthousiast over het bezoek. En is het mooi om te zien dat wij jongeren kunnen enthousiasmeren voor het leren van een echt vak.” Meer informatie over het lesprogramma via: informatiecentrumbbv@rws.nl of telefonisch: 06 50419572.