Afbeelding
(Foto: )

Geuzenmaandlezing: '(G)een Godengeschenk?'

De Geuzenpenning 2023 wordt op 13 maart uitgereikt aan The Assistance Association for Political Prisoners (Burma), kortweg AAPP.  Op 1 februari 2023 is het twee jaar geleden dat de junta in Birma/Myanmar met groot vertoon de macht greep en sindsdien wreed en meedogenloos regeert.

Willy Atema bereisde Myanmar in 2011. Aung San Suu Kyi, winnares Nobelprijs 1999 voor de Vrede, was toen net vrij van het in 1990 ingegane huisarrest. "De mensen waren zo vol hoop!", schrijft Atema. "Ik maakte een ongelooflijke reis, fotografeerde zo veel prachtige mensen, natuur en cultuur! Mijn presentatie gaat, na een korte introductie van de geopolitieke situatie, over het onvergetelijke tempelcomplex Bagan."
Koning Anawrahta (1044-77) stichtte er het eerste Birmese rijk, hij wordt beschouwd als de vader van de Birmese natie. Hij werd aanhanger van het Theravada-boeddhisme, de oudste vorm, in Birma nog steeds de belangrijkste richting. "Ik vertel de aanwezigen graag over de even fascinerende als kleurrijke weergave van de Boeddhistische godenwereld in de Oosterse kunst."

Wie, Waar en Wanneer: Willy Atema, cultuurhistorica, donderdag 16 maart, centrum bibliotheek Waalstraat, Inloop 19.15, 19.30 - 20.45 uur, gratis toegang, inclusief koffie/thee, drankje na afloop.

Inschrijven gewenst via de agenda op de website www.debibliotheekdeplataan.nl.

Afbeelding
Afbeelding