In april 2022 sloot Eric Scholtes de Rotterdam Marathon binnen drie uur af en was daarmee de snelste Vllaardinger. (Foto: PR)
In april 2022 sloot Eric Scholtes de Rotterdam Marathon binnen drie uur af en was daarmee de snelste Vllaardinger. (Foto: PR) (Foto: )

De snelste Vlaardinger in Rotterdam

Sport

Wat goed is komt snel. Zo ongeveer laat zich het marathon-verhaal van Eric Scholtes beschrijven. De veertiger pakte de draad op in corona-tijd en arriveerde amper twee jaar later binnen drie uur als beste Vlaardinger op de Coolsingel. Op 16 april is hij er wéér bij.

Inmiddels heeft het hardloop-virus hem helemaal te pakken en heeft hij de van internet geplukte schema’s, die hem in oktober 2021 na 2:59 naar de eindstreep voerde, ingeruild voor een meer resultaat gerichte aanpak. Eerst met Adilson da Silva als regisseur. Dat leidde in 2022 tot 2:53. Nu traint hij bij de B-selectie bij PAC Rotterdam. “Een leuke groep met goede lopers”, noemt hij het. “Dat inspireert. Misschien zorgt het ervoor, dat ik weer wat minuutjes sneller wordt. Want daar ga ik voor.” Zo’n snelle tijd doe je jezelf niet zomaar cadeau. 

Daarvoor moest Scholtes (45) zijn trainingsloopjes stapsgewijs gaan uitbouwen naar langere afstanden. “De tien kilometer lukte vrij snel. Verder was ik vroeger nooit gekomen, maar de stap naar meer maakte ik toch vrij makkelijk”. Vandaar, dat hij het in april 2021 aandurfde om de door Running Friends Company in de Broekpolder georganiseerde marathon te lopen. “Dat was mijn eerste”, klinkt het trots. Het wakkerde het vuur verder aan en plaveide de weg naar de Coolsingel.

Inmiddels traint hij vijfmaal per week. Geleidelijk voerde zijn wekelijkse kilometer-totaal via 60 en 80 op naar 100.  “Het is soms best wel puzzelen om er tijd voor vrij te maken. Ik moet rekening houden met mijn werk en zeker ook met mijn gezin.” Om zichzelf een hoger doel te stellen gaat hij de uitdaging aan om op 16 april in de Maasstad aan het Nederlands kampioenschap 45+ deel te nemen. “Natuurlijk gaat me dat geen podiumplaats opleveren. Als ik bij de top-10 eindig is mijn missie geslaagd.”