Fotomoment na uitreiking 1e exemplaar jubileumboek. Van links van rechts Guus de Ruiter, burgemeester Bert Wijbenga en voorzitter Wim den Boogert.
Fotomoment na uitreiking 1e exemplaar jubileumboek. Van links van rechts Guus de Ruiter, burgemeester Bert Wijbenga en voorzitter Wim den Boogert. (Foto: Frans Assenberg)

Vlaardingen staat met boekje stil bij 50 jaar postzegels verzamelen

Algemeen

In Partycentrum ‘t Prikkewater op de Koningin Wilhelminahaven lopen bestuurs- en andere leden van de Filatelistenvereniging ‘Vlaardingen en omstreken’ enigszins gespannen heen en weer. De komst van burgemeester Bert Wijbenga-Van Nieuwenhuizen werpt zijn schaduw vooruit. Het is feest, want hun club bestaat 50 jaar!

door Frans Assenberg

In 1943 werd in de Visbank gehandeld in postzegels. In dat jaar werd de afdeling Vlaardingen van de Nederlandse Vereniging van Postzegelverzamelaars (NVPV) opgericht. De eis was wel dat men, alvorens lokaal lid te worden, zich aansloot bij de landelijke club. Er was duidelijke behoefte aan, want er waren meteen 36 leden. Ene J. Erkelens werd voorzitter en mr. F.O. Fock secretaris. Het beheer van de penningen ressorteerden onder P. Hoogland.

Kennelijk verkeerde het bestuur in de veronderstelling dat het niet druk zou worden, want het zaaltje van Café Excelsior aan de Oosthavenkade puilde uit. De volgende ledenvergadering werd dan ook gehouden in het toen bekende R.K.-verenigingsgebouw in de Markgraaflaan. Of de bezetter (de Duitsers) de vereniging beperkingen oplegde blijkt niet uit de notulen. Kennelijk waren het ‘veilige teksten.’

Zakelijk

Na 12 september 1944 zijn er geen vergaderingen meer. Wel in september 1945, waarin men evenwel met geen woord repte over overledenen, gedeporteerden of vermisten. Met andere woorden: het zijn zakelijke verslagen. Meer belangstelling was er voor de jubileumjaren van de landelijke organisatie, schreef samensteller van het keurig uitgevoerde jubileumboek lid Guus de Ruiter.

De oude vereniging krijgt de stempel ‘bekakt’

In april 1973 was in Vlaardingen sprake van de oprichting van een tweede postzegelclub. Waarom is niet duidelijk. Later blijkt, aldus het pas verschenen jubileumboek, dat geld of ‘inzetprijzen’ de reden was. Veilingmeester Sagel is echter onverbiddelijk: die prijzen blijven zo! Er is ‘in de oude club’ meer ongenoegen en een en ander resulteert in een nieuwe postzegelvereniging in Vlaardingen die eind 1974 een feit is en waar meteen 80 leden zijn.

De oude vereniging krijgt het stempel ‘bekakt’ en ‘uit de hoogte’ te zijn. Door de gestegen welvaart kunnen de leden wat (meer) geld aan zegels besteden. Het openen van een girorekening geeft de veranderende samenleving aan. De nieuwe vereniging heet dan ‘Filatelistenvereniging ‘Vlaardingen en omstreken’ die in 1983 gestaag groeit naar 260 leden. Opvallend is dat de afdeling Vlaardingen van de NVPV (de ‘oude club’) het verschijnsel van een nieuwe postzegelvereniging uit de weg gaat, want zij notuleren met geen woord erover. Echter, zij worden door de nieuwe club uitgenodigd eens langs te komen, maar ze gaan niet en ze kijken elkaar niet meer aan. De Ruiter schrijft erover: “Het is nog jaren gevoeld.” Het duurde tot in onze tijd eer stilzwijgend vrede tussen de filatelistenverenigingen werd gesloten.

In die periode is erg veel veranderd, waaronder bijvoorbeeld het verschijnsel ‘e-mail’ en de leeftijd van de leden van Filatelistenvereniging ‘Vlaardingen en omstreken’, want tijdens het 50-jarige jubileum was de afwezigheid van jonge mensen opvallend. Maar, dat weet ieder lid denk ik want zij schreven het zelf al destijds in de stukken: Omdat de filatelie vergrijst. Hoe dan ook Guus de Ruiter c.s. heeft een mooi boekje gemaakt dat mogelijk de postzegelverzamelaar weer moed geeft. Burgemeester Wijbenga nam welwillend het eerste exemplaar in ontvangst. Een leuk en grappig boekje.