De motie van wantrouwen tegen het college van burgemeester en wethouders van raadslid Vera Kalf van StadsBelangen Vlaardingen kreeg in een tumultueuze raadsvergadering geen meerderheid.
De motie van wantrouwen tegen het college van burgemeester en wethouders van raadslid Vera Kalf van StadsBelangen Vlaardingen kreeg in een tumultueuze raadsvergadering geen meerderheid. (Foto: Peter Spek)

Motie van wantrouwen een tik op de vingers van het college van B&W

Algemeen

Met een motie van wantrouwen, ingediend door Vera Kalf van StadsBelangen Vlaardingen, kreeg het college van burgemeester en wethouders vorige week donderdagavond een behoorlijk tik op de vingers, in de affaire rond het gestuntel van het ambtelijk apparaat bij de bouw van het clubhuis van de voetbalverenigingen Deltasport en CION in de Broekpolder.

Door Peter Spek

De motie van wantrouwen haalde het echter niet en werd slechts gesteund door zes raadsleden uit de oppositiepartijen. Naast Vera Kalf zelf waren dat Marije Ottenvanger van de PvdA, Nol Kloosterman van het Algemeen Ouderen Verbond, Salih Akca van DENK, Marco van Unen van Beter Voor Vlaardingen en Ron Boers van Heel de Stad. De drie raadsleden van ONS.Vlaardingen, onder aanvoering van fractievoorzitter Frans Hoogendijk, verlieten even voor de stemming demonstratief de raadszaal en sloegen de deur van de zaal met een harde klap dicht. Voor Ron Boers was de maat ook vol en hij pakte zijn tas en ging naar huis met de mededeling. “Ik kom niet meer terug. Ik ga thuis mijn verdriet uithuilen over deze merkwaardige gang van zaken,” en voegde daar nog cynisch aan toe, dat hij de op het programma staande heisessie aan zich voorbij laat gaan. 

Het vormde het zoveelste politieke incident in de geschiedenis van de Vlaardingse gemeenteraad

Het vormde het zoveelste politieke incident in de geschiedenis van de Vlaardingse gemeenteraad, nu veroorzaakt door een falend gemeentelijk apparaat. Aanleiding voor de motie van wantrouwen was het feit, dat de motie van ONS.Vlaardingen, voor het instellen van een onderzoekscommissie, het ook niet haalde. Fractievoorzitter Frans Hoogendijk benadrukte dat zo’n onderzoek alleen zin had als alle partijen hieraan mee zouden werken. Met achttien stemmen tegen en dertien voor verdween de motie naar de prullenmand, terwijl een motie van coalitiepartij VVD om meer toezicht te houden op gemeentelijke projecten het wel haalde. 

Harde kritiek

Er werd harde kritiek geuit, zowel vanuit de oppositie als coalitie op het college bij de gang van zaken rond de bouw van het clubhuis van Deltasport en CION. “Er lag een onvolledige aanbesteding, er is een gebrek aan toezicht geweest, de gemeenteraad werd onvoldoende geïnformeerd en dit project, dat eigenlijk niet zo complex was is complex gemaakt,” liet Rens de Ron van de VVD weten. Zij forse kritiek was uiteindelijk niet voldoende om de motie van ONS.Vlaardingen, om nu eens uit te zoeken wat er precies is misgegaan, te steunen. Frans Hoogendijk van ONS.Vlaardingen ging nog een stapje verder en noemde de werkwijze een ingeslepen cultuur in de gemeentelijke organisatie. “Ik vrees dat dit bij meer projecten aan de hand is en daar maak ik mij grote zorgen over.” Marco van Unnen van Beter Voor Vlaardingen kon zich niet voorstellen, dat een aanbesteding kan plaatsvinden zonder dat er rekening werd gehouden met banken en haken in de kleedkamers. “Het toezicht heeft gefaald en van de gesprekken tussen de gemeente en de sportclubs zijn geen verslagen gemaakt en op mijn vragen zijn nooit antwoorden gekomen. Wij zijn als gemeenteraad niet serieus genomen in dit proces.”