Hedayat Amid vertelt over het belang van fotojournalistiek.
Hedayat Amid vertelt over het belang van fotojournalistiek. (Foto: PR)

Geuzenmaand 2023 is op de helft

Algemeen

De Geuzenmaand 2023 zit er alweer voor de helft op. Vanmiddag gaan in Kade40 aan de Westhavenkade 40 exposities open van de Oekraïense kunstenares Katia Solodka en van Mikmak.

Door Kor Kegel

Vanavond is er om 19.30 uur in bibliotheek De Plataan aan de Waalstraat 100 een lezing van Willy Atema met als titel: ‘(G)een godengeschenk: Birma/Myanmar’.

In de tweede helft van maart is er nog meer te doen.

Aanstaande zaterdag is er ’s ochtends van 10.30 tot 12.30 uur een workshop grafiek voor volwassenen. Deze vindt plaats in Museum Vlaardingen aan de Westhavenkade 54. Deelname kost vijf euro, tevens de entreeprijs tot het museum. Goede gelegenheid om er de kunstexpositie te bekijken, die elf dagen geleden geopend werd door burgemeester Bert Wijbenga. De expositie duurt overigens tot en met zondag 16 april.

Zondag is er in De Windwijzer aan de Schiedamseweg 95 een lezing van de in Vlaardingen wonende Afghaanse fotojournalist Hedayat Amid. Hij vertelt over zijn loopbaan en hoe het wonen in Afghanistan was vóór en na de machtsgreep van de Taliban. Hij toont ook fotomateriaal. De 32-jarige Hedayat leert momenteel Nederlands en vindt het prettig deze taal onder de knie te krijgen, maar Engels gaat hem beter af.

Wie toch in De Windwijzer is, kan er ook de foto-expositie zien die door Beaty Czetö werd samengesteld. De inzendingen hadden betrekking op het thema van de Geuzenmaand, ‘Kwetsbare vrijheid’.

Op donderdag 23 maart geeft Bram Keizerwaard een lezing over Stolpersteine en Joodse onderduikers. Hij doet dat om 20.00 uur in Museum Vlaardingen voor de Vrienden van het Museum. Niet-leden betalen vijf euro toegang.

Op vrijdag 24 maart wordt om 20.00 uur in De Windwijzer de bekroonde dramafilm ‘The Road to Mandalay’ uit 2016 vertoond, over een Birmaans meisje dat in Thailand en Taiwan een beter bestaan hoopt te vinden. Toegang kost zes euro.

Op zondag 2 april is er in Museum Vlaardingen van 14.00 tot 16.00 uur een demonstratie grafiekkunst. De entreeprijs van het museum geldt ook voor deze activiteit die in het teken van de Geuzenmaand staat.

Daarnaast zijn er enkele onderwijsactiviteiten, die de leerlingen duidelijk maken hoe de Geuzen als eerste verzetsgroep ontstonden.

Begin april, wanneer de kunstexpositie er nog is, volgt een ateliergesprek.