Journaliste Step Vaessen reikt de Geuzenpenning uit aan verzetstrijder Min Min van Assistance Association For Political Prisoners uit Myanmar.
Journaliste Step Vaessen reikt de Geuzenpenning uit aan verzetstrijder Min Min van Assistance Association For Political Prisoners uit Myanmar. (Foto: Paul Meuldijk)

Geuzenpenning legt gruwelijkheden bloot in Myanmar

Algemeen

De mededeling, dat het publiek geen foto’s en filmpjes mocht maken en dat de live streaming via YouTube was geschrapt, maakte bij de uitreiking van de Geuzenpenning aan Min Min, vertegenwoordiger en vrijheidsstrijder van Assistance Association For Political Prisoners uit Myanmar, grote indruk.

Door Peter Spek

“Het zou de veiligheid van de familie van Min Min in gevaar kunnen brengen”, liet de organisatie weten. In Myanmar kent men een kwetsbare vrijheid. De beelden en de toespraken bij de uitreiking van de Geuzenpenning in de Grote Kerk op de Markt, lieten een gruwelijk beeld zien van de werkwijze van de junta in Myanmar. En er werd ook een vergelijking getrokken met de vijftien Vlaardingse Geuzen, die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog al snel verzet boden tegen de vijand en dat uiteindelijk met de dood moesten bekopen. Min Min, die voor zijn verzetswerk de Geuzenpenning kreeg uitgereikt, kan uit ervaring spreken.

Indringend betoog

“De politieke situatie in Myanmar is sinds de militaire coup in februari van 2021 verder verslechterd”, begon Min Min zijn indringend betoog in een doodstille Grote Kerk. “Er wordt hardhandig opgetreden tegen mensen die kritiek uiten op het bewind en inmiddels zijn duizenden van mijn landgenoten gevangengenomen, onschuldige burgers worden gedood en huizen worden platgebrand.” Min Min weet ook, dat hij zijn leven niet veilig is. “Onlangs nog ontsnapten enkele activisten uit de gevangenis. De families van de activisten werden gegijzeld. De junta pleegt oorlogsmisdaden tegen de menselijkheid en genocide. Er is sprake in mijn land van een totale oorlog tegen onschuldige mensen”, aldus een geëmotioneerde Min Min. Op dit moment zitten meer dan zestien duizend politieke gevangenen vast in Myanmar en zijn al drieduizend mensen door de junta gedood, waaronder studenten, docenten, artsen en hele generaties jongeren. Het militaire regime beschouwt iedereen die tegen hen is als vijand.” Min Min en de Assistance Association For Political Prisoners in Myanmar strijden onvermoeid tegen de onderdrukking.

Eenzame opsluiting

“Wij vinden dat niemand gevangen mag worden genomen voor het uiten van zijn mening of het deelnemen aan vreedzame politieke demonstraties. Wij doen wat wij kunnen, maar wel met gevaar voor eigen leven.” Min Min heeft zelf vijf jaar, twee maanden en zeven dagen in eenzame opsluiting gezeten in Myanmar. “Daarom ben ik blij met deze Geuzenpenning en die draag ik dan ook op aan alle mensen in Myanmar die hun leven of vrijheid hebben gegeven en die zich blijven verzetten tegen het militaire regime en deze onderscheiding is ook een oproep tot actie. Wij moeten de politieke gevangenen blijven steunen en hun vrijlating eisen”, aldus Min Min. De emoties waren hierna zichtbaar en voelbaar bij de bezoekers in de Grote Kerk, maar nog meer bij Min Min zelf toen het Schiedams- en Vlaardings mannenkoor Orpheus het lied de Achttien Dooden van Jan Campert zongen, met een indringende solopartij van Aart van Bree met op de beeldschermen de portretteren van de vijftien omgekomen Vlaardingse Geuzen.