Met suikerklontjes werd er een kasteel nagebouwd.
Met suikerklontjes werd er een kasteel nagebouwd. (Foto: GvW-T)

‘Dag van het Kasteel’ ook in Schipluiden

Ooit heeft er een fraai kasteel gestaan in Schipluiden. Kasteel Keenenburg. Maar net als zoveel andere oude gebouwen heeft ook hier de tand des tijds toegeslagen en in de loop der eeuwen is het kasteel verdwenen. Toch kun je kasteel Keenenburg herbeleven. Tijdens de ‘Dag van het Kasteel’ was dat extra zichtbaar. Op 29 mei was er van alles te doen op de plek waar ooit dit imposante kasteel stond. Binnenkort wordt deze locatie trouwens opnieuw ingericht. Denkt u mee?

Gemma van Winden-Tetteroo

De Stichting Beleef Kasteel Keenenburg stelt alles in het werk om het oude kasteel te laten herleven. Het is de moeite waard want het kasteel kende een rijke historie. Er zijn ook al heel veel opgravingen gedaan waarbij allerlei attributen gevonden werden. Die zijn terug te vinden in Museum Het Tramstation dat vlakbij de vroegere locatie ligt. De stichting wil, samen met anderen, het kasteelterrein een nieuwe functie geven. Dat stond dan ook centraal tijdens de Dag van het Kasteel. Bezoekers konden zich laten informeren en zij volgden met interesse de verhalen die verteld werden tijdens de rondleidingen en op de banners.

Kinderen

Voor de kinderen was er van alles te knutselen. Op het strand heeft elk kind wel eens een zandkasteel gebouwd. Maar heb je ooit van suikerklontjes een burcht gemaakt? Dat was wel mogelijk op die zonnige Tweede Pinksterdag in Schipluiden. Daarnaast was er voor de kinderen een reuze opblaaskasteel. Al vanuit de verte kon je de torens zien. Ze wiebelden lekker heen en weer door alle sprongen die de kinderen maakten. En wilde je nog meer weten over hoe het kasteel er ooit uitgezien heeft en op welke plek het exact heeft gestaan? Dan kon je terecht bij het kijkglas dat jaren geleden schuin achter Albert Heijn is neergezet. 

De locatie rondom het herbouwde torentje wordt opnieuw ingericht

Als je daarachter gaat staan en je houdt de tekening op het glas in de gaten, dan zie je als het ware het kasteel weer voor je. Dat is vooral mogelijk door het herbouwde kasteeltorentje als leidraad te nemen. Dat kijkglas heeft een permanente plek dus loop er gerust nog eens lang. Op de Dag van het Kasteel was er de folkgroep van Ko Arkesteijn die zorgde voor heerlijk sfeervolle muziek. En natuurlijk kon je in Museum Het Tramstation terecht om de diverse vondsten te bewonderen die in het verleden zijn opgegraven. Met een Virtual Realitybril was het nog aantrekkelijker om je de situatie van het kasteel in vroegere jaren voor te stellen.

Nieuwe inrichting

De locatie rondom het herbouwde torentje wordt in de nabije toekomst helemaal opnieuw ingericht. Het is de bedoeling dat het een aantrekkelijke plek wordt waar dorpsbewoners samen komen voor een praatje en wat gezelligheid, een centrale ontmoetingsplaats dus. Of misschien zijn er nog wel veel meer mogelijkheden en kan de hoofdburcht gevisualiseerd worden. ‘Van een vergeten stukje Schipluiden naar een uniek dorpspark waar bewoners en historie elkaar ontmoeten’. 

Vindt u het leuk om daarover na- en mee te denken, geef u dan op of vraag wat meer informatie aan via
www.kasteelkeenenburg.nl.