Na de thee was Zwaluwen de bovenliggende partij en liep storm op het 's-Gravanzande-doel. Het leverde slechts één, maar wel winnende treffer op. (Foto: UWM)
Na de thee was Zwaluwen de bovenliggende partij en liep storm op het 's-Gravanzande-doel. Het leverde slechts één, maar wel winnende treffer op. (Foto: UWM) (Foto: )

Door driepunter zicht op handhaving

Sport

Het verlies van Feyenoord kwam Zwaluwen goed uit, de winst van Spijkenisse niet. Zelf deed het in ieder geval wat je van een ploeg met het zwaard van Damocles boven het hoofd mag verwachten: winnen. Het leverde een plek boven de rode streep op.

DOOR GERARD S. VERVER

“Verdiende winst toch”, vroeg trainer Henk de Zeeuw om bevestiging na de voor de poorten van de hel weggesleepte 1-0 overwinning op ’s-Gravenzande. Dat was het. Maar om onheil definitief af te wenden moet er meer gewonnen worden. Een blik in de glazen bol wilde hij, ondanks de in de kleedkamer heersende euforie over de driepunter, niet werpen. “We leven van week tot week. Zijn natuurlijk blij met de winst van vandaag, maar laten we niet uit het oog verliezen, dat we ons op de keper beschouwd toch tekort gedaan hebben. Als we in het begin de twee honderd procent kansen binnen schieten is het voor elkaar en winnen we ruim. En over die glazen bol gesproken: deze ploeg kent diepe dalen en hoge pieken. Vandaag piketen we. Zaterdag volgt Spijkenisse. Dat wint vandaag van Goes. In deze fase is niks voorspelbaar.”

Dat laatste geldt tevens voor de bemensing van De Zeeuws selectie. Voorin zal niets veranderen. “Ik heb vertrouwen in die gasten”. Op andere posities ontstaan wel vacatures. Hij gunt Stefano Goncalves zijn overstap naar HBSS en doelman Boy de jong zijn voetbalpensioen, maar heeft moeite met de transfer van Shelton Wijngaarde. “Die heeft een akkoord met ons. Daar gaan we hem wel aan herinneren.”

Tegelijk beseft hij, dat hij voor gewenste versterkingen (”zoals een centrale verdediger en een, zoals Goncalves, gedegen middenvelder”) niet zomaar op een ik-kom-eraan hoeft te rekenen. “We hebben zeker al zo’n dertig spelers gepolst. Maar wij zijn Zwaluwen en kunnen niet op tegen andere clubs.”