De Bevrijding werd uitbundig gevierd op het volle Veerplein, maar de Haringkoppen zette alvast de toon voor de viering van 750 stadsrechten.
De Bevrijding werd uitbundig gevierd op het volle Veerplein, maar de Haringkoppen zette alvast de toon voor de viering van 750 stadsrechten. (Foto: Janna Spek)

Graaf Floris V komt al in een stad in feeststemming

Nieuws

Graaf Floris V komt zondag al in een stad in feeststemming als de magistraat van weleer symbolisch na 750 jaar de nieuwe stadsrechten komt overhandigen aan burgemeester Bert Wijbenga. Die feeststemming ontstond afgelopen vrijdagavond bij de Bevrijdingstaptoe op het bomvolle Veerplein, waar naast een keur van militaire topkorpsen toch vooral de Vlaardingse Haringkoppen de show maakte en voor de finale, de honderden toeschouwers aan het zingen en dansen kreeg.

Door Peter Spek

“Vlaardingers zijn toe aan feestje”, liet burgemeester Bert Wijbenga in de aanloop naar Koningsdag en 5 mei weten. En hij kreeg gelijk. Op de melodie van het kleine café aan de haven, bekend geworden door Vader Abraham, deinde het volle Veerplein mee op de klanken van de Haringkoppen. En het publiek kreeg er geen genoeg van en zong en danste uitbundig mee. Dat je met een relatief klein financieel budget toch een avond neer kan zetten waarop je trots mag zijn en de bezoekers met een voldaan en feestelijk gevoel naar huis gingen, dat beleefde Vlaardinger Jan Wilmer, namens de Stichting Nationale Gedenkdagen, organisator van deze Bevrijdingstaptoe.

Trots

“Ik ben nog erg onder de indruk van wat wij op 5 mei hebben neergezet met deze taptoe. Maar ik ben ook onder de indruk van de inzet van de ruim driehonderd medewerkers zoals muzikanten, verkeersregelaars, technici van licht en geluid, vergunningverleners van de gemeente Vlaardingen, medewerkers van de gemeente Vlaardingen als het gaat om alle faciliteiten als afzettingen, allemaal te veel om op te noemen en dan heb ik het nog niet over het team van onze stichting zelf, die bijna een jaar aan de voorbereidingen hebben gewerkt”, is de lofzang van Jan Wilmer na afloop. Ook Eric van der Ende, samen met Jan Wilmer bedenker van deze taptoe, was tevreden.

Feeststemming

“Ik hoop, maar ik weet het na deze avond bijna zeker, dat alle festiviteiten rond de viering van 750 stadsrechter voor onze stad, uitstekend zijn begonnen met deze taptoe. De sfeer zit er goed in en daar was ik vooraf wel een beetje bezorgd over. Wat kunnen de Vlaardingers nu eigenlijk verwachten, maar vooral, hoe kijken de organisaties die mee moeten helpen om het feest tot een succes te maken, naar het programma. Nu met deze avond heb ik daar het volste vertrouwen in. Vlaardingen verkeert al in feeststemming nog voordat graaf Floris V de stad aandoet”, aldus Eric van der Ende. 

Wie dacht alleen muziekkorpsen aan te treffen op deze taptoe had het mis. Naast een optreden van het Reünie Orkest Artillerie, Jachthoornkorps Garde Jagers, Showbrassband Thalita, de Haringkoppen, Schutterij Den Bosch en Pipes en drums, werden de toeschouwers getrakteerd op een grote Vlaardingse inbreng met het Vlaardings Musical Gezelschap, dansschool Demi Point en leden van de toneelvereniging ONI. Kortom, het feest om de viering van 750 stadsrechten voor Vlaardingen kan zondag in feeststemming beginnen.