Constantijn Stevens(links) en Ype ten Hoor kijken al uit naar Culinair Vlaardingen, waar allerlei lekkere hapjes en drankjes geserveerd worden door Vlaardingse horecaondernemingen.
Constantijn Stevens(links) en Ype ten Hoor kijken al uit naar Culinair Vlaardingen, waar allerlei lekkere hapjes en drankjes geserveerd worden door Vlaardingse horecaondernemingen. Foto: Peter Spek

Bourgondisch genieten in de Grote Kerk tijdens culinair Vlaardingen

Constantijn Stevens weet waarover hij praat. Als rasechte Maastrichtenaar weet hij de smaakpapillen te raken met bourgondische precisie. De sfeer van het Vrijthof in Maastricht is natuurlijk niet te overtreffen, maar met Culinair Vlaardingen op zaterdag 20 en zondag 21 mei in de Grote Kerk op de historische markt en in de sfeer van het feest van 750 jaar stadsrechten voor de haringstad, kan het bourgondisch Limburgs sfeertje toch opgeroepen worden.

Door Peter Spek

“Eigenlijk wordt er op die dagen een dubbel feest gevierd,” begint Constantijn Stevens zijn verhaal over Culinair Vlaardingen. “Als partner van Leo Fontijne van Van Toor Distilleerderij vieren wij dit jaar ons 140 jarig bestaan en hoe kan je dat in een beter historisch perspectief zetten door dat samen te doen met de viering van 750 stadsrechten voor onze stad. En zo is eigenlijk het idee ontstaan van Culinair Vlaardingen.” Niet minder dan zeventien Vlaardingse horecaondernemingen sluiten aan bij Culinair Vlaardingen. “En dat laat het enthousiasme zien om er een echt feestje in een setting van de eetkamer van Vlaardingen van te maken, waarbij de producten van Van Toor Distilleerderij in veel gerechten en drankjes terug zullen komen. Dus geen hap-klare-hapjes en drankjes, maar speciaal samengestelde menu's zullen de boventoon voeren.” 

Van Culinair Vlaardingen een jaarlijks terugkerend evenement maken

Constantijn Stevens, die samen met Ype ten Hoor, de trekker is van dit smaakmakende evenement, heeft de intentie om van Culinair Vlaardingen een jaarlijks terugkerend evenement te maken. “Ik zie dat er weinig van dit soort happenings in Vlaardingen op het programma staan. Het centrum heeft een impuls nodig om uit het slop getrokken te worden. En de omgeving en de ambiance rond de Grote Kerk leent zich hier natuurlijk uitstekend voor,” is zijn mening. Als raadslid voor het CDA past Culinair Vlaardingen helemaal in zijn poging om het centrum bruisend te maken. “Het Vrijthof kunnen wij niet nabootsen hier in Vlaardingen, maar meer levendigheid en de Vlaardingers meer bij de stad betrekken moet toch mogelijk zijn. Met Culinair Vlaardingen wil ik dat zichtbaar maken, naast mijn werk in de raadzaal,” zegt Constantijn Stevens. De import Vlaardingen wil wel benadrukken dat het geen elitair feestje wordt. “Zeker niet. Het is laagdrempelig, iedereen kan zomaar binnenstappen een muntje kopen en kijken wat voor hem of haar lekker is.” Eten en muziek gaan natuurlijk uitstekend samen. “ En daarom hebben wij daar ook met zorg aangedacht met op gepaste tijden uiteenlopende muziek, dat lekker in her gehoor ligt.” Constantijn Stevens en Ype ten Hoor noemen Culinair Vlaardingen al de eetkamer van Vlaardingen. “Zo moet het ook bij de Vlaardingers overkomen. Of je nu een biertje wilt drinken of een hapje wilt eten, alleen of met een groepje vrienden of vriendinnen . Wij zorgen voor die ongedwongen bourgondische sfeer.”  Ype ten Hoor vult nog aan dat er twee verrassingen op het programma staan. “Wij hebben Herman Brusselmans kunnen strikken, de tweede verrassing willen wij nog even geheim houden.” Info: Facebook Culinair Vlaardingen.