Oude en jonge veteranen luisteren naar de speech van de wethouder.
Oude en jonge veteranen luisteren naar de speech van de wethouder. (Foto: GvW-T)

Dodenherdenking 2023 Schipluiden

Nieuws

In Schipluiden is op 4 mei traditiegetrouw voorafgaand aan de plechtigheid bij het oorlogsmonument, een viering in de Dorpskerk. Thema van de Dodenherdenking was dit jaar ‘Leven met oorlog’. Het was een mooie bijeenkomst met opvallende teksten en prachtige muzikale ondersteuning.

Gemma van Winden-Tetteroo

“Vrijheid wordt vaak gezien als een individueel gegeven. Dat is dit jaar veranderd nu de oorlog zo dichtbij is,” zo zegt Bertran van Paassen, de voorzitter van het 4 en 5 mei comité, in zijn woord van welkom. De persoonlijke verhalen kunnen ertoe bijdragen te begrijpen wat vrede kan zijn. Of juist niet. Hoewel wij in Nederland 78 jaar vrijheid vieren, mogen we de ogen niet sluiten voor de oorlog en de problemen elders in de wereld.” Dominee Erika Dibbets ging nog verder in haar woorden. Zij had fragmenten gekozen uit ‘Kom bevrijden, 150 gebeden’ van Huub Oosterhuis en reageerde daarop. “Laten wij onze verantwoordelijkheid nemen; dat het verst-afgelegen rampgebied ons niet te ver is en het meest dichtbije leed niet te dichtbij. Mogen wij waakzaak zijn tegen politieke programma’s en overheidsbeslissingen die de armen het leven nog moeilijker maken en de rijken de kans geven zich te verrijken. Laten wij bidden tegen onszelf, onze zwijgende meerderheid, ons wegkijken, niet-willen-weten. Tegen de wreedheid van onze welvaart ten bate van weinig, ten koste van velen.”

Opoffering

Tijdens Dodenherdenking gedenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog maar zeker ook de mensen die hun leven gaven tijdens andere oorlogen of vredesmissies. En de mensen die door een oorlog voor de rest van hun leven getekend zijn. Schoolkinderen lazen tijdens de bijeenkomst in de kerk zelfgemaakte gedichten voor. Aan het eind van de viering werd de stoet geformeerd voor de stille tocht naar het monument elders in het dorp. Twee minuten stilte. Slechts twee minuten. Wethouder Voskamp memoreert dat zoveel mensen dagelijks worden geconfronteerd met ‘leven met oorlog’. Hun óverleven is een constante strijd. Een traumatische ervaring die nog heel lang, misschien wel levenslang, zal doorwerken. “Niet alleen gedenken we de mensen die zijn overleden voor onze vrijheid en onze toekomst maar laten we ook denken aan de moedige mensen die tijdens de oorlog onderduikers hielpen. De angst, de vallende bommen, de honger. Denken we ook aan de slachtoffers van nieuwe oorlogen en degenen die nog dagelijks hún leven leven met oorlog. Dankzij hun moed, hun toewijding en hun opoffering, is het dat we hier nu staan en onze vrijheid kunnen vieren.”

Oude veteraan naast jonge kerels

Prachtig dat de heer Henk van Dorp, de laatste oude veteraan van bijna 97 jaar, aanwezig was en geflankeerd werd door vijf jonge veteranen. Ook was de muzikale begeleiding in de kerk en buiten bij het monument een mooie ondersteuning. Vooral de liederen die Babette Zwinkels ten gehore bracht, werden met heel veel aandacht beluisterd. Zo mag Dodenherdenking 2023 de boeken in als een waardig eerbetoon aan alle mensen die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid van anderen.