Roy Ringeling overhandigt chef kabinet Thomas Andriessen de profielschets. Commissaris van de Koning Jaap Smit kijkt via een beeldverbinding toe.
Roy Ringeling overhandigt chef kabinet Thomas Andriessen de profielschets. Commissaris van de Koning Jaap Smit kijkt via een beeldverbinding toe. (Foto: MS)

Nieuwe burgemeester moet vooral boegbeeld zijn

Nieuws

Hét boegbeeld van de gemeente, een duidelijke visie hebben (en niet laten leiden door de waan van de dag) én verbindend zijn. Dat zijn de drie belangrijkste kwaliteiten waarover de nieuwe burgemeester van Midden-Delfland moet beschikken. Zo staat te lezen in de profielschets die de raad afgelopen maandag heeft vastgesteld.

Marc Schapers

Dat gebeurde tijdens een bijzondere raadsvergadering in het gemeentehuis in Schipluiden waarbij Thomas Andriessen, chef kabinet van commissaris van de Koning Jaap Smit, aanwezig was. Smit zelf nam, omdat hij ziek was, via een beeldverbinding deel aan de vergadering.

Vertrouwenscommissie

Na het vertrek van Arnoud Rodenburg vorig jaar moest Midden-Delfland op zoek naar een nieuwe burgemeester. De raad benoemde in november 2022 een zes leden tellende vertrouwenscommissie (uit elke fractie een lid) onder voorzitterschap van CU-raadslid Roy Ringeling. Opdracht: via een zorgvuldig proces te komen met een voordracht voor de beste burgemeester voor Midden-Delfland. Roy Ringeling: “Bij het opstellen is niet alleen de inbreng van de vertrouwenscommissie, gemeenteraad en het college meegenomen, maar is ook input gevraagd van maatschappelijke- en bestuurlijke samenwerkingspartners in de regio en uiteraard van onze inwoners.” 

In totaal hebben 280 inwoners de online enquête ingevuld en hun inbreng is volgens de vertrouwenscommissie zichtbaar verwerkt in de profielschets. 

Voor alle inwoners

Inwoners van Midden-Delfland vinden het vooral belangrijk dat de nieuwe burgemeester zich richt op het groene, unieke karakter van de gemeente en dat behoudt, aandacht heeft voor alle dorpen, kernen en buurtschappen, er is voor alle inwoners, zorgt voor een goed en integer bestuur en initiatieven en signalen uit samenleving oppikt. Citaat: “We komen je tegen in de drie dorpskernen, bij verenigingen en evenementen. Als burgemeester sta je tussen de mensen, je deelt in lief en leed en bent benaderbaar.” 

Als belangrijkste eigenschappen en vaardigheden noemen de inwoners verder dat het iemand moet zijn die opkomt voor- en past bij de cultuur van Midden-Delfland, daadkrachtig en duidelijk is en boven de partijen staat.

De nieuwe burgemeester moet niet alleen binnen, maar ook buiten de gemeente een boegbeeld zijn. Iemand die zich proactief opstelt om de waarden en belangen van Midden-Delfland op de kaart te zetten, zowel richting de buurgemeenten als richting provincie en rijk.