Afbeelding
(Foto: GvW-T)

Druiventuinder

in 2012 publiceerde Lia Spitters (Naaldwijk) haar boek over het leven van de Westlandse druiventuinder Rien de Hoog (1917-2012).Titel: 'Achter vaders rug'.

Ze voerde daarvoor vele gesprekken met hem en anderen in zijn omgeving. Deed veel ander onderzoek.

Ze voert hem vertellend op en schrijft zelf verbindende stukken ertussen. In de 'Aanleiding' lezen we: 'De verhalen van ome Rien zijn letterlijk opgetekend in het Westlandse dialect dat hij gebruikte.'

Een gelukkige keuze: streektaal in regionale publicaties maakt deze karakteristieker. Westlandser. Een goede reden om in 'Barre Praat' aandacht te schenken aan dit boek.

Tuinder De Hoog was een eigenzinnig man, zeer perfectionistisch, moeilijk voor zijn omgeving. Twee keer wordt hij 'kwarrig' genoemd, eenmaal 'een gezellige kwarrepot'. Geen verenigingsman. Niet-gelovig.

En als druiventuinder op en top een vakman.

Aan het eind van zijn leven zegt De Hoog dat hij het meest trots is op zijn druiven. En op het feit dat hij pionier was met een koelcel (voor een langere houdbaarheid van de druiven (p. 165).

De titel van het boek komt er ook vandaan: 'Als klein ventje zat ik al achter vaders rug als hij de laatste eenpitters van de druiventrossen haalde die ze vergeten waren met krenten' (p. 19).

Veel vaktaal in het boek die we ook al optekenden in ons boek 'Druiventaal' (2022). Een opsomming: 'kas' en 'kast' (naast elkaar gebruikt), 'serre', 'warenhuis'; 'stookdruiven' en 'koude druiven'; de namen voor de diverse druivenrassen; 'legger', 'snoer'; 'krenten' (ww), 'eenpitters', 'korrel', 'schouders'; 'tuindersbakkie'.

Ik heb ook gespeurd naar vakwoorden die in ons boek ontbraken. Er enkele gevonden: 'een rulle tros' (niet mooi-compact); 'bes' (in plaats van: 'korrel'); 'schot' (groeisel dat uitgebroken moet worden); 'waslaag' (i.p.v. 'dauw'); 'rinzig' (smaak van een druif); 'omleggen' (het zorgvuldig neerleggen van de trossen in een kistje).

Ook buiten het druivenverband vond ik veel streektaligs, o.m.:

- 'een knap bedrijf', 'een knap huis' (mooi, goed); denk aan ons: opknappen;

- 'je bedrijf op de ree hebben': dan draait het goed.

Lia Spitters heeft een prachtig boek geschreven. Ik hoop dat het inmiddels al veel gelezen is. En dat het nog veel lezers zal vinden!


Henk Tetteroo


Reacties

Reacties zijn van harte welkom.

Schrijf naar: Boliviastraat 20, 2622 BL Delft.

Of mail naar: H.Tetteroo@gmail.com.

Iedereen krijgt antwoord.