Burgemeester Bert Wijbenga hijst samen met Jan de Jonge de 12 x 18 meter grote vlag in de hoogste vlaggenmast van Nederland.
Burgemeester Bert Wijbenga hijst samen met Jan de Jonge de 12 x 18 meter grote vlag in de hoogste vlaggenmast van Nederland. (Foto: Paul Meuldijk)

Mega vlag luidt een nieuw tijdperk in

Nieuws

750 jaar stadsrechten voor Vlaardingen. Dat vond Jan de Jonge, van J de Jonge Group een mooi moment om te vieren gelijktijdig met het uitzicht op een nieuwe locatie aan de Koggehaven. Het oer-Vlaardingse bedrijf wilde zichzelf een cadeautje geven met deze hoogste vlaggenmast van Nederland.

Door Peter Spek

Het familiebedrijf, dat mechanische apparatuur maakt voor vele doeleinden, is opgericht in 1954 en vanaf 1956 gehuisvest aan de Koningin Wilhelminahaven. “Een pand met een rijk verleden en met veel sfeer, maar onze blik met het nieuwe pand aan de Koggehaven is helemaal gericht op de toekomst en zoveel mogelijk energie neutraal,” zegt een trotse Jan de Jonge, als hij op het punt staat de 40 meter hoge mast met de vlag van 12 bij 18 meter, te hijsen, samen met burgemeester Bert Wijbenga. “Het is een echte eye catcher voor de stad Vlaardingen.” Jan de Jonge blikte nog even terug in de geschiedenis van zijn bedrijf. “1956, het was een heel goed jaar. Het jaar dat wij aan de Koningin Wilhelminahaven onze huidige locatie kochten. Een locatie aan het water om grote projecten aan te kunnen. Kwaliteit en tijdige levering was en is nog steeds ons credo. En dat wordt gewaardeerd. Wij hebben nog steeds klanten van het eerste uur. Ik heb het voorrecht gehad meer dan 35 jaar aan dit bedrijf te werken en te bouwen aan een mooie toekomst. Als je een zaadje in goede aarde plant en water geeft, wordt het vanzelf een grote boom. Dat is hier wat wij vandaag zien.” De energietransitie staat hoog in het vaandel van Jan de Jonge. “In het nieuwe onderkomen proberen wij zoveel mogelijk met groene stroom te werken en als het mogelijk is een aansluiting te krijgen op de warmteleiding met restwarmte uit de Rotterdamse haven.”