Wethouder Arnoud Proos mag nog een jaartje in Barendrecht blijven wonen, maar de oppositie is het daarmee niet eens.
Wethouder Arnoud Proos mag nog een jaartje in Barendrecht blijven wonen, maar de oppositie is het daarmee niet eens. (Foto: UWN/PS)

Oppositie stapt boos naar de minister

Nieuws

Wethouder Arnoud Proos mag nog een jaartje in Barendrecht blijven wonen. Dat was de uitkomst van een bijna twee uur durend debat, vorige week donderdagavond, in de Vlaardingse gemeenteraad. Uiteindelijk stemden zeventien raadsleden voor en dertien tegen, maar de oppositiepartijen stappen naar minister Hanke Bruins Slot met het verzoek om dit besluit te laten vernietigen.

Door Peter Spek

Soms liepen de emoties hoog op en moest burgemeester Bert Wijbenga ingrijpen om een chaos in de discussies te voorkomen. Vooraf stond natuurlijk al vast, dat de coalitiepartijen de wethouder niet zouden laten vallen, maar de oppositie trok alle registers open om te laten blijken, dat zij het helemaal niet eens waren met het verzoek van Arnoud Proos, om in Barendrecht te blijven wonen. De pijn van de oppositie zat vooral in het feit, dat de wethouder bij zijn aantreden, nu ruim een jaar geleden, aankondigde de intentie te hebben naar de haringstad te verhuizen. Maar gezinsomstandigheden deed hem besluiten om op die uitspraak terug te komen. Arnoud Proos heeft drie kinderen in de leeftijd van drie, zes en negen jaar. Toen hij wethouder werd in Barendrecht verhuisde hij naar die stad, maar een tweede verhuizing naar Vlaardingen zou een te grote wissel trekken op zijn jonge gezin. Ook zijn eigen partij, ChristenUnie/SGP, vond het besluit van hun wethouder niet leuk. “Ik had dit voorstel liever niet gedaan,” liet Wouter de Reus, fractievoorzitter van de ChristenUnie/SGP weten. “Binnen de fractie hebben wij dit uitgebreid besproken en zijn tot de conclusie gekomen dit voorstel te doen. Met pijn in ons hart overigens. Wij hadden het graag anders gezien, maar een stabiele gezinssituatie komt ook het werken van Arnoud Proos als wethouder in onze gemeente ten goede. Wij willen dit eerlijk, echt en duidelijk spelen en geen spelletje spelen.” De coalitie voerde voortdurend aan dat de gezinssituatie gerangschikt mag worden onder bijzondere omstandigheden en dat de gemeenteraad op die gronden ontheffing kan geven. De oppositie vond dit geen bijzondere omstandigheden. “De drie kinderen waren er een jaar geleden ook al, toen de wethouder aankondigde naar Vlaardingen te willen verhuizen, zo bijzonder is de huidige situatie niet,” liet Arnout Hoekstra van SP weten. Overigens twijfelde niemand aan het functioneren van Arnoud Proos, coalitie en oppositie waren het daar wel grondig met elkaar over eens, maar de wethouder moet zich wel aan de wet houden. Een motie van Ron Boers van Heel de Stad, om geen uitzondering te maken voor Arnoud Proos, haalde het niet, wat Arnout Hoekstra van de SP deed besluiten namens de hele oppositie een brief naar minister Hanke Bruins Slot te sturen met het verzoek het besluit van de gemeenteraad te vernietigen.