Burgemeester Wijbenga maakt het V-teken, het cadeau van graaf Floris V aan de 750-jarige stad Vlaardingen.
Burgemeester Wijbenga maakt het V-teken, het cadeau van graaf Floris V aan de 750-jarige stad Vlaardingen. (Foto: Paul Meuldijk)

Floris V komt met nieuwe stadsrechten en geeft onze stad het V-teken cadeau

Nieuws

Vlaardingen heeft ‘nieuwe stadsrechten’ gekregen van Floris V. Op 14 mei 1273 kreeg Vlaardingen stadsrechten en exact 750 jaar later beleeft de stad dit opnieuw. Op een zinderende zondag loopt de stad uit om de graaf te verwelkomen op de Markt. Ook wordt er met een jubileumviering in de Grote Kerk stilgestaan bij 750 jaar stadsrechten.

Door Bart van der Linden

“Hoezee, hoezee, hoezee”, klinkt het uit vele kelen bij het rijendik aanwezige publiek. Graaf Floris V is even daarvoor op zijn paard aangekomen bij het balkon van de burgemeesterskamer. “Is op zondag parkeren gratis?”, vraagt hij aan burgemeester Bert Wijbenga, daarmee gelijk de lachers op zijn hand krijgend.
Vlaardingers zijn massaal toegestroomd om niets van het spektakel te hoeven missen. Dat spektakel omvat het einde van de stadsrechtenstoet, die in Den Haag (voormalige woonplaats van Floris V) begon en via Delft en Schiedam naar Vlaardingen leidde en de aankomst op de Markt. Tegen half vier zwelt de muziek aan, de graaf is in aantocht. Wandelaars begeleiden Floris V met borden waarop allerlei Vlaardingse activiteiten staan die deze week te doen zijn. De burgemeester en Commissaris van de Koning Jaap Smit staan op het balkon te wachten tot Floris V zich bij hen voegt met zijn perkament vol stadsrechten. Want de boodschap moet natuurlijk luidkeels aan het volk worden verkondigd.
“Dit is een mooi moment voor Vlaardingen en een mooi moment voor Nederland”, zegt de burgemeester, ondertussen het perkament uitrollend. De tekst bevat 14 punten, net als de stadsrechten in 1273. Floris V: “Trouwe burgers van Vlaardingen, ik heb me verdiept in het reilen en zeilen van Vlaardingen en wil jullie een geschenk geven. We prijzen de Vlaardingers voor hun werk in de stad en zij koesteren hun roemrijke geschiedenis. Daarom willen we hen een hart onder de riem steken. Ik geef u een symbool van verbinding, namelijk het V-teken van Vlaardingen.” Wijbenga: “Het staat voor Vindingrijkheid en Verdraagzaamheid, maar ook voor Vlaardingen en Vrolijk in dit feestjaar.”
Op deze feestdag zijn er een hoop gasten uitgenodigd. Zo zijn onder meer Tjerk Bruinsma, Bas Eenhoorn en Annemiek Jetten, drie oud-burgemeesters van Vlaardingen aanwezig, als ook staatssecretaris Eric van der Burg (VVD). Tijdens de jubileumviering in de rijkelijk versierde Grote Kerk, benoemt presentatrice Astrid Kersseboom, met ook Vlaardingse roots, een aantal Vlaardingse thema’s die deze middag worden belicht. Onder de banieren van Vlaardingen 750 gaat het over Vlaardingen stromen, Vlaardingen bloeien en Vlaardingen vonken, uitgebeeld met dans, acrobatiek en een een-tweetje tussen schrijver Alex Boogers en journalist Kefah Allush, die ooit klasgenoten waren. Zij brengen een ode aan Vlaardingen, daarbij puttend uit hun eigen ervaringen met de stad. De Vlaardingse band De Vaart sluit de middag af met hun nummer ‘Rood, geel, blauw’, verwijzend naar de Vlaardingse vlag.
Burgemeester Wijbenga kijkt blij terug op de stadsverjaardag: “Het was een feestelijke dag vol wervelende optredens op de Markt en in de Grote Kerk. Voor mij staat de dag ook in het teken van de grote wens van Vlaardingers om hun stad mooier en sterker te maken.”