Christina Heck zal voor de judoka's met een beperking een laatste training verzorgen voor zij vertrekken naar Berlijn voor  de Special Olympics.
Christina Heck zal voor de judoka's met een beperking een laatste training verzorgen voor zij vertrekken naar Berlijn voor de Special Olympics. Foto: JudoInside.com

Geld bijeen sprokkelen voor deelname aan de wedstrijden van je leven

De World Games Special Olympics, de Olympische Spelen voor sporters met een verstandelijke beperking, worden dit jaar gehouden in Berlijn. De judoka’s van West Sports, van de voormalig sportschool van Tino Hoogendijk, staan te trappelen om deel te nemen. Zij maken deel uit van het Nederlands team, dat weer met een grote afvaardiging zal deelnemen aan deze Spelen.

Door Peter Spek

De Vlaardingse judoka’s hebben een naam hoog te houden. In de afgelopen jaren werden de nodige medailles binnengehaald. De wedstrijden werden eerder gehouden in onder andere Athene en Abu Dhabi. 

Voorbereiding

“Het afgelopen half jaar heeft voor de judoka’s van het Nederlands team in het teken gestaan van de voorbereiding op deze World Games Special Olympics. Naast de vele trainingen en de voorbereidingstoernooien hebben de judoka’s en hun familieleden zich ingezet om een mooi bedrag binnen te halen die het mede mogelijk maakt om aan het avontuur van hun leven te beginnen,” zegt Rob Hoogendijk, samen met Alma van der Knoop de judocoaches van dit team. Om het geld bijeen te brengen hebben zij in het afgelopen half jaar diverse acties georganiseerd en sponsors gezocht om de trip naar Berlijn mogelijk te maken. 

Voor de sporters zijn deze wedstrijden een hoogtepunt in hun sportcarrière

Voor de sporters zijn deze wedstrijden een hoogtepunt in hun sportcarrière. “Niet alleen genieten zij van de geleverde sportprestaties en doen onvergetelijke ervaringen op, maar het heeft ook bewezen, dat zij, ondanks hun beperking, ook in hun maatschappelijke carrière flinke stappen maken,” zegt Rob Hoogendijk. 

Uitzwaai-training

“Ter afsluiting van de voorbereidingsperiode is het inmiddels gebruikelijk om een uitzwaai-training te houden. Deze training is bestemd voor de judoka’s van het Nederlandse team, maar ook voor alle andere judoka’s van West Sports. die aangepast sporten. Onder deze sporters bevinden zich judoka’s die eerder waren geselecteerd voor deze Olympische Spelen.” 

Christina Heck

Rob Hoogendijk is verder blij dat hij de Vlaardingse judoka Christina Heck heeft weten te strikken voor deze training. “Christina Heck zit tegen de Nederlandse judotop aan en heeft al aan menig nationaal en internationale toernooi meegedaan en met het nodige succes."  Zij is haar carrière overigens ook bij Rob Hoogendijk gestart. 

Duitsland

Deze Olympische Spelen worden gehouden van 17 tot en met 25 juni en het Nederlands team vertrekt op 12 juni richting Duitsland voor het Host Town programma. Het team wordt op 26 juni weer terug verwacht in Nederland. De uitzwaai-training staat gepland voor zondag 4 juni.” Het is inmiddels ook een mooie traditie geworden om bij terugkomst de judoka's met een medaille of een judoka met uitzonderlijke prestatie te huldigen op het stadhuis. "Ook daar kijken deze sporters reikhalzend naar uit en genieten volop als zij door de burgemeester of de wethouder in het zonnetje worden gezet. Dat vergeten zij nooit meer."