Burgemeester Bert Wijbenga was bij de primeur van het Vlaardingen Lied en zong luidkeels mee met het mannenkoor Orpheus.
Burgemeester Bert Wijbenga was bij de primeur van het Vlaardingen Lied en zong luidkeels mee met het mannenkoor Orpheus. Foto: Peter Spek

Vlaardingen Lied bezingt de historie

Vlaardingen heeft een eigen lokaal volkslied. In het kader van 750 jaar stadsrechten voor de stad, heeft Wim Kerkhof van The Amazing Stroopwafels, een heus Vlaardingen Lied geschreven. Het mannenkoor Orpheus had vorige week dinsdagavond de primeur en de eer om het lied voor de eerste keer te mogen zingen.

Door Peter Spek

Voor het dertig man tellende mannenkoor, was het wel even schakelen. In de regel staan er klassieke stukken op het repertoire en dit Vlaardingen Lied straalt vrolijkheid uit, maar desondanks was de presentatie, onder het toeziend oog van burgemeester Bert Wijbenga, uitstekend. “Het is voor ons doen wel een snel nummer en daar moesten wij bij de repetities even aan wennen, maar de melodie en de tekst zat er al snel in,” zegt Bert Hoogendam van Orpheus. Naast het refrein, dat natuurlijk verwijst naar de haringstad, komt verder in de tekst van het lied alles voorbij wat maar iets met Vlaardingen en de historie te maken heeft. Wat te denken van “Tweeduizend jaar voor Christus, is heel oud. Toen werd op deze plek een vreugdevuur gebouwd. Vanaf duizendachttien hief Dirk de Derde tol. Floris gaf het stadsrecht, Heusdens bouwde ‘t vol.” En zo zijn er nog een aantal coupletten met verwijzing naar Vlaardingen en met verdwenen iconische zaken zoals. ”Liesveld, Westwijk, Holy, de van Hogendorplaan. Stad van Arnold Hoogvliet, Bassie en Adriaan. Loggers met V-L verdwenen, vloggers bij de vleet. Ik hou van deze stad het is maar dat je ‘t weet.” Uiteindelijk werd het Vlaardingen Lied luidkeels meegezongen, ook door burgemeester Bert Wijbenga. "Verder is het de bedoeling, dat andere Vlaardingse koren dit Vlaardingen Lied de komende maanden in hun repertoire opnemen," besluit Bert Hoogendam.