De kleding, spullen en vaten staan klaar om de binnenstad om te toveren in de Gouden Eeuw.
De kleding, spullen en vaten staan klaar om de binnenstad om te toveren in de Gouden Eeuw. (Foto: PR)

Beleef de Gouden Eeuw in de Binnenstad

In de Fransenstraat, Waalstraat en Peperstraat maken winkeliers en horeca zich op voor hun grootse bijdrage aan het Binnenstadfestival 'Het Levend Verhaal Van Vlaardingen'.

Monique Westein van Slijterij Tulpglas: "In januari kwam Stichting Vlaardingen750 naar me toe en vroeg of "wij ook niet wat leuks wilden doen met het Canon van Vlaardingen". Ik vroeg of we de periode zelf mochten kiezen en na snel overleg met Marjon van Café De Waal en Judith van De Bonte Zebra gaven we door dat we dan heel graag De Gouden Eeuw wilden zijn; tenslotte waren dat de hoogtijdagen voor handel en kunst. En met al dat gemekker over de winkelleegstand in ons centrum, moesten wij als winkeliers wel een tegengeluid laten horen!
De winkeliers, horeca en een handige buurman bogen zich over het thema Gouden Eeuw. Er werd gebrainstormd, vergaderd, voorgesteld, weggestreept, begroot en tenslotte werd de subsidieaanvraag ingediend bij Stichting Vlaardingen 750. "Ehm ja, die keken wel even verbaasd op toen ze onze 'bedelbrief' lazen", lacht Danny Mooy van Moois van Mooy bloemenwinkel. "Maar ze stonden vierkant achter ons mooie initiatief, en uiteindelijk is ons in eerste instantie toegezegde bedrag iets opgeschroefd!"
Dit feest moest een goede impuls geven aan de binnenstad. Het moest iets zijn wat uit de hoeden van de ondernemers kwam en het toeval wil dat er in de Fransenstraat en Waalstraat ondernemers met hoeden rondlopen, die tot de nók toe gevuld zijn met creatieve ideeën. Na een positief ontvangen pitch én een stemmentelling onder alle winkeliers in het centrum besloot de winkeliersvereniging voor het leeuwendeel garant te staan en konden de plannen op papier nu echt gerealiseerd worden.
Wat je zaterdag mee gaat maken in genoemde straten is ongeëvenaard. Het tijdsbeeld 1600-1700 zal kunnen worden afgelezen aan het kris kras hoog boven de straten hangende wasgoed, de strobalen op de grond, de oude wijnvaten, de visnetten, de figuranten en handelslieden in stijl gekleed, de handgemaakte gildeborden 'op z'n Gouden Eeuws' buiten voor de deur hangend, jonge mannen die handel in houten karren vervoeren, onze Gouden Eeuw etalages. Aan de winkeliers is gevraagd om die dag zoveel mogelijk naar buiten te treden in oude stijl, al dan niet met een kraam, al dan niet verkleed. "We gaan natuurlijk een scherpe handel in bloembollen zien, oudhollandsche likeuren, waarzeggers!
"Adri Stam heeft speciaal voor dit feestelijke jaar prachtige sieraden gemaakt, zo schitterend! En op zaterdag gaat hij buiten voor de deur zilveren harinkjes koudsmeden; allemaal must-haves hoor. We hebben aan manege Flardingha gevraagd of hun ruiters op gezette tijden door de straten willen paraderen. Dat is toch hartstikke mooi en authentiek", roept Danny uit. En hoe is het eten geregeld, vragen we. "Ik ga zaterdag bij De Bonte Zebra staan met mijn tap, en we gaan niet 'lunchen' maar lekker éten! En bier drinken!", zegt Marjon van Café De Waal. "De term 'Praaien en Snaaien' (praten en eten) wordt op meerdere plaatsen in de binnenstad gebruikt, dus ook wij maken er een góed eetplein van, met biertafels waar je lekker kan aanschuiven. We hebben bier, lekker eten van de Zebra en Mega Snacks, een varkentje aan het spit en haring van Vishandel 't Hoogertje. Je kan gewoon heel de dag bij ons blijven, haha!" "En ik ga speciaal Gouden Eeuw gebak maken", voegt Judith toe. Er komt een Farmer's Market of Homemade Market en ook daar is een strenge selectie geweest. "Alleen maar ouderwetse, eerlijke producten zoals zuivel van Hoeve Rust-hoff, de prachtige zepen en zalfjes van natuurgeneeskundige Petra Sintnicolaas van Roots care, een stoere brouwerij uit Rockanje, worst, brood, mosterd! Gaaf toch!" Monique vervolgt: "we wilden ook wat oude ambachten op de markt en dat is gelukt. Er komt bijvoorbeeld een kralenbrander, een pottenbakker, een keramiekmaker, en ze nemen fantastische dingen mee voor de verkoop. "Vanaf zaterdagochtend is er de Gouden Eeuw Kunstroute verdeeld over de drie straten. Monique: "Boven of tegen zo'n vijftig winkelgevels komen megaprints te hangen van doeken uit de Gouden Eeuw. De print is een verwijzing naar de winkel die eronder is gevestigd. Mijn favoriet is absoluut het doek dat boven Zangschool De Reus in de Waalstraat komt te hangen. De route begint bij Boco Fashion hoek Veerplein/Fransenstraat; daar komt de flyer ook te hangen, waarop alle doeken, hun schilders en de corresponderende winkels genoemd zijn.
"De CJV musicaljongeren spelen die dag drie keer hun versie van 'Welkom in de Gouden Eeuw' op het podium bij Medipoint, een hilarisch toneelstuk met korte sketches. Die gasten zijn fantastisch én waren al fan van het tv-programma, toen dit werd voorgesteld; dat scheelt!" Het publiek kan 's middags een aantal keer luisteren naar Abe de Verteller in de strobalenhoek bij Lokaal 97. Het Kwartet van Ko met o.a. viool, gitaar en trekzak vind je dan weer in de Fransenstraat en dan weer in de Waalstraat. Dat geldt ook voor de onnavolgbare accordeonist/zanger Fabela en Madame Roza, die je toekomst voorspelt aan de hand van haar tarotkaarten. En de Vlaardingse Sylvia de Kok windt moeiteloos het publiek om haar vinger met in de ochtend Sylvia als wasvrouw en in de middag Sylvia als Johanna Vermeer, de vrijgezelle zus-van. Vlaardingen een Spookstad? "Niet als het aan ons ligt, hoor", lachen ze.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding